Mode-icoon Virgil Abloh (41) overleden aan kanker

De modewereld is in shock na dit verdrietige nieuws.

Virgil Abloh

Twee jaar lang vocht mode-icoon en dj Virgil Abloh (41) in het geheim tegen kanker. Zondagavond maakte zijn familie via Instagram bekend dat hij aan de gevolgen van deze ziekte is overleden. In de modewereld wordt geschokt gereageerd op het overlijden van de creative director van Louis Vuitton.

Mode-icoon

Zeg je mode, dan zeg je Virgil Abloh. Op 22-jarige leeftijd startte hij als creatief assistent van rapper Kanye West. Hij dacht onder andere mee over zijn optredens, merchandise en albumcovers. In 2013 richtte Abloh het modemerk Off-White op, wat instant een succes was. Met het merk transformeerde hij street fashion als hoodies en sneakers tot luxueuze items.

Enne, zo kwam de modeontwerper in het zicht van gevestigde namen. In 2018 stelde het Franse luxemerk Louis Vuitton Abloh aan als eerste zwarte creative director van de herencollecties. In 2020 vroeg automerk Mercedes de fashion designer om een SUV te ontwerpen en ook voor onder meer Nike, Jimmy Choo, McDonald's en IKEA ging Abloh aan de slag. Afgelopen juli kreeg hij promotie bij het moederbedrijf van Louis Vuitton, LVMH. Hierdoor werd hij verantwoordelijk voor brands als Dom Pérignon, Hennessy en verschillende hotels.

Naast zijn full time job als modeontwerper, reisde Abloh de wereld rond als dj. Onder de naam Flat White kreeg hij heel wat voetjes van de vloer. In 2019 draaide hij nog in de Amsterdamse club Shelter.

Toewijding

Abloh vocht twee jaar lang tegen een zeldzame en agressieve vorm van kanker, cardiale angiosarcoom. "Hij koos ervoor om zijn strijd privé te houden, nadat hij in 2019 de diagnose kreeg", schrijven zijn nabestaanden op Instagram. "Hij onderging talloze zware behandelingen, terwijl hij zich in bleef zetten voor verschillende belangrijke mode-, kunst- en cultuurorganisaties. Zijn arbeidsethos, oneindige nieuwsgierigheid en optimisme zijn er nooit door aan het wankelen gebracht."

"Virgil werd gedreven door zijn toewijding aan zijn vak en zijn missie om deuren voor anderen te openen en wegen te creëren voor meer gelijkheid in kunst en design", gaat zijn familie verder. "Hij zei vaak: 'Alles wat ik doe is voor de 17-jarige versie van mezelf.' Hij geloofde in de kracht van kunst om toekomstige generaties te inspireren." Abloh laat zijn vrouw Shannon en zijn kinderen Lowe en Gray achter.

Shock

Het overlijden van Abloh komt als een shock voor de fashion community. Zo plaatst Hailey Bieber een reeks foto's met het mode-icoon op Instagram, waarbij ze schrijft dat Abloh een enorme inspiratiebron voor haar was. Zij werkte jarenlang met hem samen en als kers op de taart ontwierp hij haar trouwjurk. "Ik zal nooit helemaal kunnen uitdrukken hoe dankbaar ik ben hem te hebben gekend en met hem te hebben gewerkt. Van het lopen op zijn catwalks tot het door hem laten ontwerpen van mijn trouwjurk en alle andere geweldige momenten daartussenin", aldus Hailey. "Hij was iemand die altijd leven, charisma, liefde en plezier bracht in elke situatie en in elke kamer die hij binnenliep."

Ook Kendall Jenner eert Abloh met een reeks foto's. "Ik kan niet geloven dat ik dit schrijf. Als je het voorrecht had Virgil te kennen, was je een van de lucky ones. Hij was de aardigste, meest positieve, nederige, vrolijke en full of light persoon die ik ooit heb gekend. Hij had de meest geweldige manier om je zo speciaal te laten voelen. (...) Om in het privé tegen zijn ziekte te vechten, past precies bij het type man dat hij was. Hij wilde nooit dat iemand zich zorgen over hem zou maken."

Ook modeontwerper Marc Jacobs laat weten geschrokken te zijn van het overlijden van Abloh. "Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar zijn familie en dierbaren. Moge je rusten in vrede en kracht, lieve Virgil", schrijft hij. Modehuis Dior noemt Abloh op Instagram 'een visionair genie van onze tijd'. "Vele geweldige momenten doorgebracht met reizen over de hele wereld en rondhangen in hotelkamers. Japanse tijdschriften doorbladeren en lachen en praten over ideeën", herinnert Kim Jones, creative director van Dior Homme.

In een verklaring spreekt de baas van Louis Vuitton Moët Hennessy, Bernard Arnault, van 'verschrikkelijk nieuws' en een 'groot verdriet'. "Virgil was niet alleen een geniale ontwerper en een visionair, hij was ook een man met een mooie ziel en veel wijsheid."

Fashion
  • RTL Boulevard
  • BrunoPress, Instagram