Hoe je (groot)ouders langer thuis kunnen blijven wonen

Hoewel je er waarschijnlijk nog niet aan wil denken, is het goed om voorbereid te zijn.

Je moet er waarschijnlijk nog niet aan denken, maar er komt een dag dat je ouders of grootouders hulp nodig hebben in het dagelijks leven. Het liefst wil je dat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen; op de plek die ze kennen en waar ze zich thuis voelen. Gelukkig is dat mogelijk met een paar tips.

Daar kun jij een handje bij helpen door je alvast in te lezen in wat je zoal kunt doen om je (groot)ouders langer van hun eigen woning te laten genieten. Met onder andere een aangepaste woning en personenalarmering ouderen hoeven zij minder snel naar een verzorgingstehuis of een andere woning.

Laat een traplift in de woning monteren

Veel mensen wonen tegenwoordig in een woning met meerdere verdiepingen. Voor nu is dat misschien nog geen probleem, maar wanneer ze ouder worden kunnen ze moeite krijgen met traplopen. Om niet direct van huis te hoeven wisselen, is het daarom aan te raden om een traplift te laten monteren. Met een traplift kun je namelijk alsnog binnen no time boven komen zonder dat je daarbij hoeft in te leveren op comfort. Dat is voor senioren natuurlijk ideaal. Met een traplift voorkom je daarnaast ongelukken en ongemakken. En psst… grote kans dat je zelf ook wel een keer omhoog en omlaag wilt gaan met zo’n lift. Stiekem toch best handig… en leuk!

Personenalarmering ouderen voor veiliger wonen

Wat veel oudere mensen daarnaast prettig vinden, is zogeheten personenalarmering voor ouderen. Daarmee kunnen oudere mensen langer zelfstandig wonen zonder dat er iedere dag iemand om de hoek moet komen kijken (tenzij je dat natuurlijk voor de gezelligheid al doet). Vandaag de dag is personenalarmering voorzien van de laatste snufjes wat betekent dat het optimaal beveiligd is en ook nog eens privacyvriendelijk. Jij kunt een oogje in het zeil houden terwijl je moeder, vader, opa of oma weet dat er iets binnen handbereik is waarmee ze op afstand alarm kunnen slaan. Een leuke, maar vooral handige gadget waarmee men langer zelfstandig thuis kan blijven wonen.

Onderhoudsarme tuin voor zorgeloos leven

Veel mensen die met pensioen zijn, vinden het leuk om in de tuin te werken. Er komt echter een dag waarop tuinieren minder goed gaat. Natuurlijk kun jij hier als (klein)dochter inspringen om af en toe eens te helpen in de tuin. Maar: jij hebt ook niet alle tijd van de wereld om de tuin van familie bij te houden. Kies er in dat geval voor om af en toe een tuinman of -vrouw in te huren of ga voor een onderhoudsarme tuin. Je hoeft hierbij echt niet meteen voor een tuin vol steen en beton te gaan – er is genoeg keuze wanneer het gaat om planten en bloemen die mooi zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Combineer bijvoorbeeld grind met plantenbakken of een paar mooie boompjes.

Veilig koken met koken op inductie

Waar je ook zeker aan moet denken in het kader van veilig wonen, is hoe de keuken is ingericht. Richt de keuken zo in dat je (groot)ouders met gemak en veilig kunnen koken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de koelkast op ‘pakhoogte’ staat en dat er geen apparaten op hoogte staan. Kijk ook naar de manier hoe er wordt gekookt: stap het liefst over naar koken op inductie. Koken op inductie is namelijk veel veiliger (en voordeliger) dan koken op gas. Een inductieplaat wordt namelijk alleen warm als er een pan op staat. Wanneer je bijvoorbeeld een keer vergeet om de plaat uit te zetten nadat je de pan eraf hebt gehaald, wordt de plaat vanzelf koud. Bij gas is dat helaas niet het geval. Ook fijn om te weten: koken op inductie is beter voor het milieu.

Schaf comfortabele meubels aan

Tot slot is het aan te raden om samen het huis qua interieur aan te pakken. Langer thuis blijven wonen betekent dat het huis zo ruim en logisch mogelijk moet worden ingericht. Denk hierbij niet alleen aan handige items op logische plekken, maar ook aan comfortabele meubels. Een bank die net niet lekker zit? Een stoel waar je een beetje last van je rug van krijgt? Dat soort meubels zijn verleden tijd als je een dagje ouder wordt. Ga voor comfort: kies voor een lekkere massagestoel, een bank waar je bij wijze van ook comfortabel op kunt slapen en andere meubels en accessoires waarbij comfort voorop staat. Naast veilig koken, een onderhoudsarme tuin, een traplift en personenalarmering ouderen dé manier om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws