New year, new you, en… nieuwe wetten. Elk jaar worden op 1 januari nieuwe wetswijzigingen doorgevoerd en zijn er weer nieuwe regels van kracht. Hoewel niet elke verandering effect op jouw budget zal hebben, zul je sommige veranderingen daarentegen wel in je portemonnee voelen.
Thuiswerkvergoeding
Ruilde jij anderhalf jaar geleden het kantoor in voor een thuiswerkplek? Dan zou het maar zo kunnen dat jij volgend jaar een thuiswerkvergoeding krijgt. Met de nadruk op kunnen, want je baas hoeft niets. Wel is het zo dat hij of zij de werknemers een onbelaste vergoeding van twee euro per dag mag geven ter compensatie van de thuiswerkkosten.
Studiekosten
Dit jaar kon je scholingskosten nog aftrekken van de belasting, maar vanaf 1 januari kan dat niet meer. Er komt wel een alternatief voor in de plaats. Vanaf maart kun je bij het UWV de subsidie Stimulering Arbeidsmarktpositie (STAP) aanvragen van maximaal 1000 euro per jaar per persoon.
Inkomensgrens voor een sociale huurwoning stijgt
Het is al lange tijd rep en roer op de woningmarkt. Voor mensen die net niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning gloort er een heel klein beetje hoop aan de horizon. De inkomensgrens voor een sociale huurwoning stijgt vanaf 1 januari namelijk, maar alleen voor degenen met een partner. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning mocht het inkomen van een persoon en diens partner niet hoger zijn dan 40.024 euro. Dat verandert volgend jaar naar een maximum van 44.196 euro. Voor mensen die alleen iets willen huren blijft het maximale inkomen op 40.024 liggen.
Overigens blijven de huren tot 1 juli bevroren, dus die gaan op 1 januari niet omhoog.
De hypotheekrenteaftrek gaat omlaag
Een hypotheek en een inkomen van meer dan 69.398 euro? Dan ga je dit voelen in je hypotheekrenteaftrek. Vanaf 1 januari kun je nog maar maximaal 40 procent van je hypotheekrente aftrekken, terwijl dat eerder nog 43 procent was.
Minder energiebelasting
Of je het nieuws nu op de beent volgt of niet, iedereen weet dat de gas- en de energieprijzen behoorlijk zijn gestegen. En dat ga je in je portemonnee voelen. Omdat de prijzen de pan uit rijzen, verlaagt de overheid per 1 januari de energiebelasting om het verschil tussen de oude en nieuwe energierekening wat te drukken. De korting gaat voor iedereen van 560 euro naar 825 euro.
Subsidie voor een elektrische auto
Heb je het voornemen om volgend jaar een elektrische auto te kopen? Dan kun je weer een subsidie van de overheid krijgen - al ligt dat bedrag wat lager dan het budget dat hier vorig jaar voor was vrijgemaakt. Vanaf 1 januari kun je 3.350 euro subsidie krijgen voor een auto met een cataloguswaarde van 12.000 tot 45.000 euro, dat was eerder nog 4000 euro. Wil jij een occasion op de kop tikken? Dan kun je hiervoor 2000 euro subsidie krijgen. En voor wie twijfelt of die elektrische auto in 2022 of beter in 2023 gekocht kan worden? In 2023 zal de subsidie nog verder dalen.
AOW-leeftijd
Voor velen is pensioen nog lang niet in zicht en daar wordt in 2022 nog een klein schepje bovenop gedaan. Zo stijgt de AOW-leeftijd van 66 jaar en 4 maanden naar 66 jaar en 7 maanden. Mensen die dan met pensioen gaan, ontvangen 1244,35 euro AOW. Voor partners geldt dat zij 851,52 euro per persoon ontvangen.
Andere veranderingen
Bovenstaande is al een hele lijst, maar daar houdt het niet helemaal op. Ook de volgende veranderingen worden per 1 januari doorgevoerd.
- Het minimumloon voor iemand van boven de 21 jaar stijgt naar 1725 euro. Dit is een stijging van 24 euro.
- De kinderbijslag van ouders van 12 tot 17-jarigen gaat omhoog met 8,32 euro per kwartaal en de zorgtoeslag stijgt met vier tot vijf euro per maand.
- De verkoop van sigaretten in de horeca wordt aan banden gelegd.
- Voor het eerst in tien jaar gaat de prijs van een postzegel niet omhoog, die blijft volgend jaar dus 0,96 cent kosten.
- De belastingvrije schenking aan kinderen gaat van 6604 euro naar 5667 euro.
- RTL Nieuws
- iStock