Laat het gourmetstel deze kerst links liggen en leg je lekkers op de barbecue 

Zo’n kerstbarbecue is veel magischer dan een barbecue in de zomer. Whiskeymerk Talisker legt uit hoe je daar een succes van maakt.

winterbarbecue

Vraag de gemiddelde Nederlander wat hij of zij met Kerstmis eet en het gros zal je vertellen dat het gourmetstel traditiegetrouw op tafel staat. Leuk, absoluut. Origineel? Dat is het minder. Daarom doen wij en whiskymerk Talisker graag een wat avontuurlijkere suggestie: barbecueën.

Magische kerst

Oké, oké, we horen je al denken: koukleumen terwijl je wacht op een stukkie (vega) vlees, terwijl je dat ook binnen had kunnen bereiden in het comfort van een warm huis. But hear us out, want met het volgende stappenplan van Talisker kun je er een magische kerstbarbecue van maken waar iedereen van geniet.

Stap 1: kies voor warme kleding

Not to state the obvious, maar het kan deze tijd van het jaar behoorlijk koud worden. Een winterse barbecue vraagt daarom om een winterse outfit. Kies voor kleding die je warm houdt tijdens snijdende kou en zorg ervoor dat ook je gasten zich warm kleden - leg voor de zekerheid een aantal dikke vesten klaar, voor het geval iemand uit je gezelschap zich niet goed heeft ingepakt. Maak het daarnaast gezellig in de tuin met een vuurkorf en leg dekens klaar op de stoelen, zodat iedereen zich hier lekker in kan wikkelen terwijl jullie genieten van heerlijk barbecue-hapjes en stevige drankjes.

Stap 2: voorbereiding is key

Zorg ervoor dat je het grootste deel van je culinaire voorbereidingen al hebt gedaan, zodat je niet de hele avond heen en weer loopt tussen binnen en buiten. Zet je (vega)vlees alvast in de marinade en snijd je groenten van tevoren. En zorg voor genoeg briketten, houtskool en vuur, zodat je de hele avond door kunt knallen.

Stap 3: marineer je vlees in een warme, winterse marinade

De kou mag tijdens een winterse barbecue niet het enige verschil zijn met een zomerse variant. Ook de smaken mogen anders. Warmer, pittiger, avontuurlijker. Gelukkig kun je dat makkelijk voor elkaar spelen met een marinade. Drenk je vlees in whiskey met een beetje suiker en een rood pepertje (een Spaans pepertje voor een milde pittigheid, een rode jalapeño voor wat meer vuur). En dat is het al. Het staat garant voor een smaakexplosie en de alcohol maakt het vlees malser, waardoor het smelt in de mond. Heerlijk!

Stap 4: een beetje whisky bij de wijn

Met dikke kleding kom je tijdens een winterbarbecue ver, maar ook een drankje kan je warm houden. En dan hebben we het over het grovere geschut: whiskey. Tuurlijk is dat glaasje wijn lekker, maar een bodempje whiskey kan voelen als die warme knuffel die je nodig hebt. Voor de beginnende whiskydrinkers is de Talisker Dark Storm een perfecte instapper: een collectie van zachte honing, fris fruit en zeezout, gevolgd door een smaakexplosie van rode peper en pure chocola. Ben je al bekend met whiskey en hou je van de smaak en de kick? Dan raden wij de Talisker Skye aan. In deze fles vind je hints van gedroogd fruit en gerst die worden begeleid door een wolkje rook, perfect in combinatie met vlees van de BBQ. O, en zit je nog verlegen om een kerstcadeau? Dan kun je ook deze giftset van Talisker 10 Years aan je gasten schenken!

Over Talisker

Geef je een fles Talisker-whiskey cadeau? Dan geef je eigenlijk ook een beetje de Schotse zee cadeau. De Talisker-brouwerij bevindt zich namelijk op het Schotse eiland Skye. Door de ligging van de distilleerderij heeft de zee veel invloed op de smaak. De whiskeys hebben een wat zilte smaak en dat dankt het whiskeymerk dan ook aan de zee. Het credo luidt dan ook: made by the sea!

Lifestyle
  • iStock, Talisker