Uitgelekt: kabinet wil horeca en cultuur open tot 22.00 uur

Ein-de-lijk weer borrelen of door je favoriete museum struinen.

Lees ook

Heerlijk uit eten met een borrel na of door je favoriete museum struinen: het lijkt al zo lang geleden. Gelukkig lijkt het niet lang te duren voordat dat eindelijk weer kan. Volgens Haagse bronnen is het kabinet namelijk van plan om Nederland van slot te halen – including de horeca en de cultuursector.

Einde lockdown

Het einde van de lockdown is ein-de-lijk in zicht. Eerder mochten de scholen, niet-essentiële winkels en sportscholen al open, maar nu zouden binnenkort ook de horeca, bioscopen, musea en theaters hun deuren finally weer mogen openen vanwege gunstige prognoses van het RIVM en de toenemende kritiek vanuit de samenleving. Ook mag er dan weer publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden en worden binnen- en buitenevenementen weer mogelijk. Dat zou het kabinet hebben besloten tijdens het Catshuisoverleg, zo melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws en AD.

Onder voorwaarden

Er zitten wel een paar addertjes onder het gras om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo zal er een sluitingstijd gelden van 22.00 uur ’s avonds en zal er een maximum aantal bezoekers gesteld worden voor evenementen. Bij binnenevenementen mogen 1250 mensen aanwezig zijn, bij buitenevenementen een derde van de capaciteit. Daarnaast zal overal de coronatoegangspas gebruikt moeten worden.

Sluitingstijd

Afgelopen weekend lieten deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) al weten dat alle sectoren – dus ook de horeca en de cultuursector – weer open konden. Het OMT raadde echter een sluitingstijd van 20.00 uur aan. Het lijkt erop dat het kabinet dat iets later wil maken, al is de sluitingstijd van 22.00 uur ’s avonds nog niet definitief. Er is bijvoorbeeld ook een optie waarbij het kabinet kiest voor een variabele sluitingstijd. Dan worden er na 20.00 bijvoorbeeld geen mensen meer binnengelaten, maar hoeven bezoekers het bedrijf pas om uiterlijk 22.00 te verlaten. Er zijn echter twijfels over de mogelijkheid om zulke regels te handhaven.

Persconferentie

Vanaf wanneer we weer uit eten kunnen of finally de nieuwe Spider-Man in de bioscoop kunnen zien? Als de ziekenhuiscijfers positief blijven, zouden de versoepelingen maar zo eens dit weekend al in kunnen gaan. Voordat het zover is, wil het kabinet nog een aantal details van de versoepelingen – zoals de sluitingstijd – bespreken met het burgemeestersberaad. Morgen hakken Rutte en Kuipers de knoop officieel door en volgt er om 19.00 uur weer een persconferentie.

Bron: AD, RTL Nieuws, Panorama | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook