Dit is waarom je last kunt hebben van die beruchte zondagavondblues

Kun jij je op zondagmiddag al opwinden, om het feit dat je maandagochtend weer aan de bak moet? Je bent niet de enige!

Catching a Cold

Kun jij op zondagmiddag al opkijken tegen de maandagochtend omdat je dan weer aan het werk moet? En ervaar je dan vooral bezorgdheid en tegenzin? Dan zou je weleens last kunnen hebben van de zondagavondblues. And you're not the only one! Wij leggen uit waardoor het veroorzaakt wordt.

Onderzoek

De sunday scaries, oftewel de zondagavondblues, komt verrassend vaak voor. Uit een onderzoek bleek namelijk dat 81 procent een verhoogde angst ervaart tijdens het afwachten van de terugkeer naar werk. Say what?!

Dat het vaak voorkomt en je dus niet de enige bent die dit weleens ervaart, moge duidelijk zijn. Toch kunnen er onderliggende oorzaken zijn waarom je dit kunt ervaren. Want wat is er zo angstig aan dat je op maandag, na twee dagen vrij te zijn geweest, weer aan het werk moet?

Wat is het?

Eenvoudig gezegd is het een vorm van anticiperende angst die mensen voelen aan het einde van de week, meestal als reactie op het feit dat ze de volgende dag weer naar werk, stage of studie moeten. "Terwijl de meesten van ons een verlangen voelen naar een langer weekend, worden degenen met deze angst 'overbezorgd' vanwege het vooruitzicht van een nieuwe week", legt psycholoog Dr. Kalanit Ben-Ari uit aan Stylist.

Waarom wakkert de zondagavond 'angst' aan?

Werk kan over het algemeen al gevoelens van angst opwekken, maar er is volgens de psycholoog een reden waarom velen het juist op zondagavond ervaren. "Het is een overgangstijd. Je gaat van een rustgevend en vrij weekend, naar een wat drukke en soms veeleisende werkweek. Overgangen activeren je zenuwstelsel, waardoor je kwetsbaarder bent om angsten in je hoofd toe te laten."

Ook geeft Ben-Ari aan dat juist deze overgang, dus van een stressvrij weekend naar eindeloze to-do lijsten, een plotseling verschil in gemoedstoestand kan veroorzaken. "Hoewel je doordeweeks ook angstig kunt zijn, zit je op dat moment al in dezelfde gemoedstoestand. Hierdoor kun je makkelijker omgaan met die stress, waardoor een nieuwe werkdag niet aanvoelt als een 'grote schok'. Maar in het weekend, wanneer je (hopelijk) tijd hebt gehad om te ontspannen, is het idee om terug te keren naar die staat van stress een groter probleem. Enne, dit resulteert erin dat je angstniveaus stijgen." Hallo, zondagavondblues...

Hoe je de sunday scaries onder controle kunt krijgen? Door te begrijpen wat de oorzaken zijn die deze angst bij je kan opwekken.

Bron: Stylist | Beeld: iStock