Wat er in je brein gebeurt als je een knuffel krijgt 

Een psychotherapeut legt het uit.

Valentijnsdagcritici zijn vaak blij als 14 februari weer achter de rug is, maar deze dag van de liefde draait niet alleen om romantische relaties. Ook vriendschappen en liefdevolle relaties met familie mogen gevierd worden. En doe dat vooral met een knuffel, want een omhelzing heeft een positief effect op je brein.

Interactie

Hoewel de een knuffeliger is dan de ander, hunkeren we allemaal naar fysieke aanrakingen. “Positieve menselijke aanraking is een essentieel onderdeel van hoe we interactie zoeken met andere mensen”, vertelt psychotherapeut Emmy Brunner aan Stylist.

Een knuffel krijgen kan een positief effect hebben op onze hersenen, zeker als we gestrest of verdrietig zijn. “Als we elkaar aanraken, vermindert het stress en kunnen onze mentale en fysieke functionaliteit gedijen”, verklaart Brunner. Je lichaam maakt dan een stofje aan dat eigenlijk een natuurlijk tegengif tegen het stresshormoon cortisol is.

Ons brein

Als iemand die we graag mogen ons aanraakt, maakt het brein oxytocine aan, een hormoon dat ook wel bekend staat als het gelukshormoon. Dit komt vrij als je iemand een knuffel geeft, als je een massage krijgt of als je de hand van je partner vasthoudt. “Het geeft ons een goed gevoel, het bevordert emotionele binding en het vermindert tegelijkertijd angstreacties in de hersenen.”

Een knuffel van een vriend, vriendin of andere geliefde krijgen, geeft niet alleen een gelukshormoon af. Het kan ook pijn verminderen en onze hartgezondheid bevorderen. Een knuffel van 10 seconden is al genoeg om je gezondheid een boost te geven!

Bron: Stylist | Beeld: Tim Douglas

Laatste nieuws