Langer gezond leven? Dan heb je deze voedingsmiddelen nodig

En ze zijn nog smakelijk ook!

Je weet vast wel wat gezonde voeding is en wat niet. Dat hoeven we je niet te vertellen. Maar wist je ook dat bepaalde gezonde voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een langer, gezond leven?

Dit artikel is geschreven door Annemiek van Puur Figuur

Mythylering

De voedingsmiddelen waar we het over hebben, ondersteunen een belangrijk proces in je lichaam: methylering. Dit proces vindt overal in je lijf plaats en is nodig voor de aanmaak van hormonen, het vormen van nieuwe cellen, het ontgiften van je lichaam en nog veel meer. Het is belangrijk dat het methylerigsproces in balans is. Werkt het te hard of is het juist niet actief genoeg? In beide gevallen heeft het effect op je stemming, hormoonbalans en energiepeil. Je kunt hierdoor ook last krijgen van allerlei gezondheidsproblemen.

Het is bekend dat het methyleringsproces afneemt naarmate je ouder wordt. Gelukkig kun je het activeren met de juiste voedingsmiddelen. Uit onderzoek blijkt dat je je biologische leeftijd hierdoor tot wel drie jaar kunt verbeteren. De voedingsmiddelen bevatten namelijk stoffen die de methyleringsprocessen in goede banen leiden. Wil je deze processen ondersteunen, zorg dan in ieder geval dat je deze vijf voedingsmiddelen vaker op je bordje hebt liggen:

1. Granaatappels

Net als bessen zijn granaatappels rijk aan een krachtige stof: ellaginezuur. Onderzoek toont aan dat deze stof ons brein kan beschermen tegen leeftijdsgebonden aandoeningen. Ander onderzoek toont aan dat dezelfde stof de afbraak van collageen en verdikking van de opperhuid door UV-B straling tegengaat. Collageen is een stof die onze huid stevig houdt en het ontstaan van rimpels tegengaat.

Ook vermindert ellaginezuur de productie van ontstekingsbevorderende stoffen die leiden tot veroudering van de huid. Voldoende reden om granaatappels vaker in je winkelmandje te stoppen als je boodschappen gaat doen.

2. Bosvruchten

Bosvruchten bevatten krachtige antioxidanten in de vorm van anthocyanen en quercetine. Deze spelen een belangrijke rol in ons brein en voor onze algehele gezondheid. Onderzoek heeft anthocyanen bijvoorbeeld in verband gebracht met gezond ouder worden. Van quecetine is bekend dat de stof bijdraagt aan een gezonde methylering.

Ook andere stoffen in bessen dragen bij aan gezonde methyleringsprocessen in ons lijf. Denk aan polyfenolen met klinkende namen als ellaginezuur en cholorogeenzuur. Verschillende bessen bevatten verschillende polyfenolen, daarom kies je het beste verschillende soorten vruchten. Kleinere, wilde soorten hebben vaak hogere concentraties stoffen die het methyleringsproces in goede banen kunnen leiden.

3. Broccoli

Broccoli bevat net als andere kruisbloemige groenten een stof die het methyleringsproces in ons lichaam kan ondersteunen. Deze stof staat bekend als sulforafaan. Daarnaast levert de groente nog een vrij onbekende stof met een moeilijke naam. We hebben het over diindolylmethaan (DIM). Deze stof is in staat om aangedane cellen op te sporen en te vervangen door gezonde cellen. Op deze manier draagt deze eveneens bij aan een gezond methylatieproces.

Ook voorkomt DIM het vrijkomen van ontstekingseiwitten in ons lijf. Op deze manier draagt de stof eveneens bij aan het verminderen van ontstekingen, waardoor ons lichaam minder snel veroudert.

4. Groene thee

Wellicht heb je wel eens gehoord van de gezonde stofjes in groene thee. Van deze zogenoemde catechinen is er één wel bijzonder krachtig. Dat is de beroemde antioxidant epigallocatechinegallaat (EGCG). Dit is ook meteen de belangrijkste catechine in groene thee. Zo is deze honderd keer krachtiger dan vitamine C en vijfentwintig keer zo krachtig als vitamine E. Uit onderzoek blijkt dat de catechine bijdraagt aan een betere gezondheid en een langere levensduur.

Je kunt het meeste EGCG uit je groene thee halen door deze 10 minuten te laten trekken in water dat net heeft gekookt.

5. Kurkuma

Kurkuma ofwel geelwortel bevat een interessant bestanddeel: curcumine. Dit activeert een enzym in ons lichaam dat bepaalde stofjes in onze cellen intact helpt houden. Normaal gesproken nemen deze stofjes langzaam af, waardoor we verouderen.

Kurkuma is ook een bron van choline, waarvan is aangetoond dat het de methylering positief beïnvloedt. Op deze manier helpt de specerij om dit belangrijke proces beter te laten verlopen. Zet dus vooral wat vaker een curry op tafel of neem eens een kurkuma latte in plaats van koffie. Daar doe je niet alleen je smaakpapillen, maar ook de rest van je lijf een plezier mee.

Bronnen: Fitzgerald, K.N. et al. (2021), Hair, r. et al. (2021). Stephan, J. et al. (2013), Sugiura, R. (2021), Tian, J. et al. (2021), Rahimi, V.B. et al. (2018), Bae, J-Y. et al. (2010). Beeld: Andrea Piacquadio