We worden blij van bomen, planten en bloemen die weer in bloei staan, maar niet van de hooikoortsveroorzakende pollen. Die zijn we liever arm dan rijk. Het helemaal voorkomen kun je helaas niet, maar je kunt je hooikoortsklachten wél wat verminderen.
Hooikoorts en corona
Hooikoorts hebben is natuurlijk al vervelend genoeg, maar hooikoorts hebben in tijden van corona? Dat is dubbelop onhandig. Hooikoortsklachten lijken namelijk sterk op de symptomen van corona. En aangezien ongeveer één op de vijf Nederlanders last heeft van hooikoorts, is dat flink wat gesnotter. Dat roept natuurlijk de vraag op: moet je binnenblijven en je laten testen? Dat hoeft niet per se, stelt het RIVM. “Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kan dan goed aanvoelen of het die klachten van de hooikoorts zijn”, aldus het instituut.
Dat scheelt weer, maar vervelend blijft al dat geproest en gesnotter wel. Kun jij wel wat verlichting gebruiken? Probeer dan deze tien tips eens.
1. Wees voorbereid
Je kent het vast wel: je loopt buiten en ineens beginnen je ogen te tranen en begint je neus te jeuken. Hatsjoe! Juist, het hooikoortsseizoen is begonnen. En laat je nou net eens geen zakdoekjes of allergiepillen bij je hebben… Wees de volgende keer goed voorbereid en houd de actuele pollensituatie in Nederland in de gaten. Dat doe je makkelijk op websites als www.pollennieuws.nl of www.hooikoortsradar.nl. Hier kun je per bomen-, grassen- en kruidensoort zoeken naar een indicatie van de bloeiperiode, en zo dus inschatten wanneer jij last kunt krijgen van hooikoorts.
2. Houd de ramen dicht
Ook als je niet door een bos of een bloemenveld loopt, kun je helaas last hebben van hooikoortsklachten. Zit je binnen? Houd dan het liefst het raam dicht. Op deze manier kunnen de pollen niet naar binnen komen en hoef jij dus niet aan de lopende band te niezen. Lucht je huis het liefst alleen in de vroege ochtend, wanneer er het minste pollen door de lucht zweven. Ook kun je ervoor kiezen om speciale pollenhorren te plaatsen. Die zijn over het algemeen vrij effectief, maar kunnen ook redelijk prijzig zijn.
3. Houd de Vaseline bij de hand
Als je last hebt van droge lippen of een droge huid, heb je vast wel een potje Vaseline in huis. Ook bij hooikoorts is dit gladde goedje een geschenk uit de hemel. Smeer een beetje Vaseline in je neusgaten, om te voorkomen dat de pollen je neus in komen. Die blijven zo namelijk plakken aan het smeersel. Ook kun je het om je neus smeren om een pijnlijke, rode neus te behandelen.
4. Neem een koude douche
Blijf je maar niezen en zijn je ogen roder dan rood? Dan is er soms niets fijner dan een koude douche te nemen om alle pollen van je af te spoelen. De koude stralen zorgen namelijk meteen voor verlichting en houden je erna ook nog even nies-vrij. Niet in de buurt van een douche? Ga dan een paar minuutjes liggen met een koude doek op je gezicht.
5. Gebruik oude theezakjes voor gezwollen ogen
Hergebruik je theezakjes door ze in de koelkast te doen en vervolgens op je ogen te leggen. Ideaal als je last hebt van droge, gezwollen of jeukende ogen. Overigens werken stukjes komkommer ook heel goed.
6. Draag een mondkapje en/of zonnebril
Ja, we weten het: we hebben net afscheid genomen van mondkapjes in de winkels en in het openbaar vervoer. Toch kan het voor hooikoortspatiënten heel fijn zijn om een mondkapje te dragen. Zo voorkom je namelijk dat pollen rechtstreeks in je neus of mond terechtkomen. Wil je helemaal beschermd zijn? Draag dan een zonnebril die dicht op je gezicht zit. Zo maken die vervelende pollen geen schijn van kans bij jou!
7. Neem afscheid van je olijfboom
Olijfbomen, wat zijn wij er dol op. Ze staan prachtig bij de voordeur of in de achtertuin. Helaas zijn ze niet zo lief voor mensen met hooikoorts. “De olijfboom bloeit van april tot en met juni en helaas veroorzaken zijn pollen flinke hooikoortsklachten. Heb je hooikoorts, zet dan beter geen olijfboom in de tuin of op het balkon”, vertelt bioloog Arnold van Vliet aan Gezondheidsnet.
8. Wandelen, fietsen of hardlopen? Doe dat voor tien uur ‘s ochtends
Wil je graag van het mooie weer genieten en lekker een stuk gaan wandelen of fietsen? Begrijpelijk. Toch kun je dat het beste vroeg in de ochtend doen, het liefst voor tien uur. Dan is de pollenconcentratie namelijk een stuk lager dan de rest van de dag. En misschien niet zo lekker als het zonnetje, maar ook tijdens en vlak na een regenbui is de pollenconcentratie in de lucht lager. Of ga een dagje naar de zee, daar heb je een stuk minder last van pollen. En lekker uitwaaien op het strand is natuurlijk geen straf.
9. Vermijd bepaalde stoffen
Pollen zijn de grootste boosdoeners, maar er zijn bepaalde stoffen die je hooikoortsklachten kunnen verergeren. Blijf daarom uit de buurt van sigarettenrook, verf, haarlak, chloor, ammoniak, uitlaatgassen en parfum. Ook geurende bloemen of planten kun je beter uit de weg gaan.
10. Ga naar de huisarts
De winkels liggen vol met medicijnen, neussprays en oogdruppels tegen hooikoorts. En hoewel die bij sommigen zeker kunnen werken, kun je toch beter ook naar de huisarts gaan met je hooikoortsklachten. De huisarts kan er met een uitgebreide allergietest namelijk achter komen waar jij precies allergisch voor bent. Je arts kan je hiervoor speciale medicatie geven, die vaak sterker is dan de goedjes uit de drogisterij.
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock