5 voedingsmiddelen die hooikoorts helpen tegengaan

Zo'n vier miljoen mensen in Nederland hebben er last van.

Als de temperaturen stijgen en de bomen en planten bloemen beginnen te krijgen, breekt voor zo'n vier miljoen mensen in Nederland het hooikoortsseizoen aan. Dat betekent onder andere waterige ogen, niezen en een loopneus. Gelukkig kun je zelf heel wat doen om hooikoortsklachten te verlichten. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om minder last te hebben van hooikoorts. Dit zijn er vijf:

1. Zalm

Had je ooit gedacht dat een vis als zalm zou helpen tegen hooikoorts? Toch is het zo dat juist wild gevangen zalm, vooral die uit Alaska, je kan helpen om minder last te hebben van die vervelende loopneus en tranende ogen. De reden dat zalm je kan helpen bij klachten door hooikoorts, is het feit dat deze vis veel omega 3-vetzuren bevat. Van deze vetzuren is bekend dat ze ontstekingsremmend werken. En een ontstekingsremmend effect is wat je wilt als je hooikoorts hebt, want bij deze kwaal is er sprake van een ontstoken neusslijmvlies. Op deze manier probeert je lichaam de pollen eruit te werken, die je lijf aanziet als gevaarlijk voor je gezondheid.

In feite gaat het om onschuldige stofjes, die je lichaam geen kwaad doen. Door vette vis te eten, vertel je je lichaam in feite dat het kan stoppen met het aanmaken van ontstekingsbevorderende stoffen. Omega 3-vetzuren helpen je niet alleen als je al hooikoorts hebt. Ook kunnen ze al tijdens de zwangerschap helpen om hooikoorts bij kinderen te voorkomen.

2. Gember

Misschien drink je wel eens gemberthee om je maag te kalmeren of misselijkheid tegen te gaan. Minder bekend is dat gember ontstekingsremmend werkt, wat helpt om hooikoortsklachten te verminderen.

3. Zwarte bessen

Zwarte bessen bevatten een grote hoeveelheid vitamine C en dat maakt deze vruchtjes een goede keuze als je last hebt van hooikoorts. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze vitamine de symptomen van hooikoorts kan helpen verlichten.

Vitamine C blijkt een natuurlijk antihistaminicum te zijn. Histamine is één van de stofjes die de bekende symptomen van hooikoorts veroorzaakt. Ook aardbeien en spruitjes bevatten grote hoeveelheden vitamine C. Deze producten zijn dus ook een goede optie als je hooikoortsklachten wil tegengaan.

4. Kurkuma

Kurkuma ofwel geelwortel vind je onder andere in kerriepoeder. Hoewel deze blend van specerijen vooral wordt gebruikt als smaakmaker, zorgt kurkuma vooral voor de gele kleur. Zelf heeft deze specerij namelijk niet zoveel smaak. Kurkuma bevat wel een interessant stofje als je hooikoorts wilt tegengaan.

Het belangrijkste actieve ingrediënt van kurkuma is curcumine, dat een ontstekingsremmend effect heeft. Curcumine kan ervoor zorgen dat er onder invloed van pollen minder histamine in het lichaam vrijkomt. Tijdens onderzoek bij mensen ontdekten onderzoekers dat curcumine een aantal bekende symptomen van hooikoorts kan helpen verminderen. Denk aan een verstopte neus, niezen en een loopneus.

Kurkuma kan je dus helpen om vrijer door je neus te ademen in het hooikoortsseizoen. Het kan dus een goed idee zijn om in deze tijd vaker kurkuma over je eten te strooien. In dit artikel ontdek je nog meer redenen om kurkuma aan je maaltijd toe te voegen.

5. Bijenpollen

Bijenpollen bestaan uit het stuifmeelkorrels die bijen meebrengen naar de bijenkorf. Nu blijkt uit onderzoek dat dit goedje de activering van mestcellen kan remmen. Dit zijn de cellen die hooikoortsklachten veroorzaken.

Honing bevat een kleine hoeveelheid bijenpollen en zou dus een soortgelijk effect kunnen hebben op hooikoortsklachten. Toch zijn er ook onderzoeken die laten zien dat je juist allergisch kunt reageren op bijenpollen als je hooikoorts hebt. Test dus vooral of je geen klachten krijgt en bouw het gebruik langzaam op.

Hier vind je nog meer tips om de dag door te komen als je hooikoorts hebt en in dit artikel lees je wat je nog meer kunt doen om van hooikoorts af te komen.

Bron: Annemiek | Nutribites | Beeld: Maksim Goncharenok

Laatste nieuws