5 manieren om de intimiteit tussen jou en je partner te vergroten

En dan hebben we het niet alleen over fysieke intimiteit.

Lees ook

Bij het woord intimiteit denk je misschien al snel aan seks of fysieke aanrakingen. Maar experts kunnen je vertellen dat er veel meer soorten intimiteit bestaan tussen partners, en dat er dus ook veel verschillende manieren bestaan om de spark terug te krijgen in je relatie dan (alleen maar) de slaapkamer induiken. Of je nu het idee hebt dat je de laatste tijd minder op één lijn zit met je partner of je relatie weer wat spice kan gebruiken: zo vergroot je jullie intimiteit op alle niveaus.

Vijf soorten intimiteit

Relatiedeskundigen onderscheidden verschillende soorten intimiteit. De bekendste is, we noemden het al even, fysieke intimiteit. Seks valt daar onder, maar ook handjes vasthouden of knuffelen op de bank kun je hieronder scharen. “Het is eigenlijk elke vorm van fysieke aanrakingen die je partner laat weten dat ze veilig zijn en bij jou tot rust kunnen komen”, zegt klinisch seksuoloog Megwyn White tegen Red. “Dit type aanrakingen is belangrijk in alle relaties, maar met name bij intieme relaties om het gevoel van ’thuiszijn’ bij elkaar te versterken.”

Een andere vorm van intimiteit is emotionele intimiteit, oftewel een sterke band en een diepgaande connectie met elkaar opbouwen. “We moeten het belang om voor emotionele intimiteit te zorgen niet onderschatten“, vindt Dr. Jacqui Gabb, hoofd Sociologie en Intimiteit bij The Open University. “Het gevoel dat je er voor elkaar bent in een relatie is enorm belangrijk, want zonder dat kun je je vervreemd van elkaar voelen. White is het daarmee eens: “Koppels die voor emotionele intimiteit zorgen, plukken daar de vruchten van op alle gebieden van hun relatie.”

Dan hebben we nog spirituele intimiteit. Nee, dat betekent niet dat je samen je yogamat moet uitrollen, hetzelfde geloof moet delen of dezelfde doelen na moet streven. “Maar het kan wel rituelen of vrijetijdsbesteding omvatten die persoonlijke groei bevorderen, zoals mindfulness of meditatie”, legt White uit. “Wat je spirituele connectie ook is, de verschillende aspecten ervan samen ontdekken met je partner kan helpen om een sterkere band op te bouwen.”

Wanneer je langer met elkaar samen bent, is er vaak ook sprake van ervaringsintimiteit, wat inhoudt dat je een sterkere band opbouwt doordat je voor dezelfde hete vuren hebt gestaan. “Ervaringsintimiteit daagt stellen uit om samen levenservaringen door te maken. Veel koppels die zich succesvol door moeilijke periodes hebben heengeslagen, hebben een hechtere band en een groter vertrouwen in elkaar”, vertelt White. Het gaat vaak om ‘noodgedwongen’ ervaringen, bijvoorbeeld financiële problemen of familieproblemen. Niet leuk, maar een impact op je relatie hebben ze vaak wel.

Tot slot onderscheiden de experts intellectuele intimiteit: kortweg gewoon af en toe een goed gesprek met elkaar voeren. Dat kan gaan over politiek, maar ook over een film die jullie samen hebben gekeken of iets anders dat je bezighoudt. “Intellectuele intimiteit kan enorm stimulerend werken en ervoor zorgen dat partners meer respect voor elkaar hebben”, aldus White. En dat kan er ook voor zorgen dat de aantrekkingskracht tussen jullie (weer) toeneemt.

(Te) Weinig intimiteit?

Na de eerste periode van verliefdheid merken de meeste koppels dat intimiteit ook zo zijn ups and downs kent. Vooral wanneer je al lang bij elkaar bent, kun je gaan merken dat er andere punten hoger op je to do list komen te staan dan een avondje kletsen en knuffelen op de bank (lees: kinderen, carrière, sport, hobby’s, familie…). Over een ding zijn de intimacy experts het eens: je moet niet wachten tot intimiteit je ‘overkomt’, maar er zelf ruimte voor maken. Onderstaande vijf tips kunnen je daarbij helpen.

1. Bepaal wat je nodig hebt

“Het is belangrijk om te bepalen wat je precies nodig hebt, en wat je zou willen voordat je het naar je partner kunt communiceren”, legt relatiedeskundige en auteur Anna Williams uit. “Timing is hierbij echt van groot belang. Soms kan intimiteit wel even wachten wanneer mensen geen tijd hebben om na te denken over wat ze nodig hebben om zich beter te voelen in de relatie.” Williams tipt ook om je partner even van tevoren te laten weten dat je een gesprek over jullie relatie aan wilt gaan, zodat jullie allebei de tijd hebben om na te denken wat jullie samen willen. Wat gaat er goed? En wat mist er?

2. Praat erover

Nee, we zeggen niet dat het makkelijk is, maar als je verandering wilt in je relatie is het goed om dit openlijk aan te kaarten bij je lief, vindt Dr. Gabb. “Je moet die ongemakkelijke gesprekken aangaan, empathisch zijn en luisteren naar wat je partner te zeggen heeft, en samen bedenken hoe jullie deze dingen kunnen oplossen.”

3. Pak de agenda erbij

Behandel intimiteit eens als een agendapunt. Erg spontaan klinkt (en is) het niet, maar het is voor veel mensen een goede manier om écht tijd voor elkaar te maken. Het kan natuurlijk gaan om een romantisch avondje in bed, maar ook gewoon om een wandeling in de buurt of een bijpraatdate in een koffietentje. Niet alleen houd je zo tijd voor elkaar vrij, ook hebben jullie allebei iets om naar uit te kijken.

4. Kijk samen naar de toekomst

“Als je door een moeilijke periode gaat, kan het heel belangrijk zijn om jullie ogen op de toekomst te richten”, adviseert Dr. Gabb. Het kan jullie sterker maken als een koppel om te praten over wat jullie willen, hoe jullie de toekomst voor jullie zien. Zo weet je weer of jullie dezelfde ideeën hebben over jullie relatie (emotionele intimiteit), of jullie nog dezelfde ontwikkelingen nastreven (spirituele intimiteit) en nodigt het meteen uit voor een goed gesprek (intellectuele intimiteit).

5. Wees lief voor je relatie

“Een relatie bestaat uit drie dingen: jij, je partner en de relatie. De dynamiek tussen die drie maakt een relatie”, legt Dr. Gabb uit. Net zoals je tijd steekt in je carrière, vriendschappen en zelfontwikkeling, is het ook belangrijk om zorg te dragen voor je relatie. “Zelfs de kleinste dingen, zoals een kopje thee voor elkaar zetten ’s ochtends, zijn heel belangrijk om je partner te laten weten dat je er voor diegene bent. Ze zorgen ervoor dat we ons meer verbonden met elkaar voelen, en ze laten zien dat je jullie relatie op de eerste plaats zet.”

Bron: Red Online | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook