Kan er in een relatie daadwerkelijk sprake zijn van gezonde jaloezie?

Die vraag wordt door een relatiespecialist beantwoord.

Veel mensen vinden het een afknapper als hun partner jaloers is. Logisch, want jaloezie kan de sfeer op een negatieve manier beïnvloeden. Toch horen we de term ‘gezonde jaloezie’ ook vaak vallen. We zijn allemaal immers af en toe jaloers, toch? Is het niet normaal om in een relatie ook af en toe negatieve gevoelens te ervaren? Een relatie-expert geeft antwoord op die vraag.

Mate van jaloezie

“Jaloezie in relaties zie ik vaak”, aldus relatieadviseur Ammanda Major tegen Cosmopolitan UK. “Er zijn zoveel manieren waarop je naar jaloezie kunt kijken. Sommige mensen vinden het normaal om af en toe een beetje jaloers te zijn. Anderen hebben het gevoel dat ze geen greintje jaloezie in zich hebben, en dat dat gewoon is wie ze zijn. Maar zeer regelmatig, ook al is jaloezie een normale menselijke reactie, kan het behoorlijk schadelijk zijn.”

Verschillende soorten jaloezie

Iemand kan om verschillende redenen jaloerse gevoelens ervaren in een relatie. “Er kan een soort jaloezie opspelen wanneer een partner een affaire had”, aldus Major. Iemand kan zich dan jaloers voelen, omdat de affectie van de vreemdgaande partner dan ook uitging naar een ander. “Daarnaast kan iemand jaloers zijn omdat hij of zij het gevoel heeft dat diens partner meer geliefd is bij anderen of succesvoller is.”

Schadelijk voor relatie

Welke soort jaloezie iemand ook in een relatie ervaart: het kan allemaal zorgen voor schade aan die relatie. “Jaloezie kan veranderen in schadelijk gedrag. Neem als voorbeeld iemand die jaloers is en jou er dan van weerhoudt om je familie of vrienden te zien. Of iemand die een jaloers gevoel krijgt als je alleen al een koffietje gaat drinken met een collega. Dat soort gedrag kan extreem worden en leiden tot een schadelijke situatie.”

Gezonde jaloezie?

Om bovenstaande redenen stelt Major dat er niet zoiets is als gezonde jaloezie. “Als je jaloezie ervaart, zegt dat vaak iets over je relatie. Het betekent in veel gevallen dat er andere problemen zijn die behandeld moeten worden. Jaloezie is een symptoom van iets wat dieper zit.” Als er niets gebeurt, wordt jaloezie vervolgens vaak ingezet als een uitlaadklep om met emoties om te gaan, wat niet goed is.

Ervaar jij veel jaloezie naar je partner toe? Dan is het belangrijk om te achterhalen waar die gevoelens vandaan komen. Praat er met je partner over en spreek allebei jullie gevoelens over de kwestie uit. Komen jullie er niet samen uit? Dan kan het nooit kwaad om een relatietherapeut te raadplegen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws