Door deze veelgemaakte fout werkt je kleimasker minder goed

Een kleimasker is heerlijk, míts je 'm goed gebruikt.

Een keer in de zoveel tijd behandelen we ons gezicht met een kleimasker. We zien het als een staple of solid skincare. Dat masker laten we vervolgens opzitten tot-ie droog is, maar dat blijkt dus niet zo slim.

Uitgedroogde huid

Een kleimasker laat je opzitten tot het volledig opgedroogd is, right? Helaas, met dat gedachtegoed slaan we de plank volledig mis. Dat wat we dachten te weten over clay masks maakt TikTok-gebruikster Beauty Affairs volledig met de grond gelijk in een virale video.

Je masker volledig laten drogen blijkt een absolute no-go. Als je je clay mask op je gezicht laat zitten tot het is opgedroogd, dan droog je daarmee ook je huid uit. Om die reden werken beautysalons volgens de TikTokker vaak met steamers. Zo kunnen de maskers precies hetgeen doen waarvoor ze bedoeld zijn: onzuiverheden uit je huid halen en niet je huid uitdrogen.

@beautyaffairs.officialYOU ARE DOING CLAY MASKS WRONG. PROBABLY ##beautyadvice ##skincareadvice ##claymask ##facemask ##fyp ##skincareexpert ##aussie♬ Mexican Shuffle - Las Tabas Maracas

Advies

Tegenwoordig benoemen wel meerdere TikTokkers zich tot expert op beautygebied, maar huidverzorgingsdeskundige Toni Phillips kan de theorie beamen. “Als kleimaskers te lang blijven zitten, kan de klei water uit de huidbarrière opnemen, wat het hydratatieniveau van de huid beïnvloedt”, laat ze weten aan Stylist.

Een kleimasker dat te lang op je gezicht zit kan daarnaast ook de beschermende oliën van je gezicht verwijderen. Ook kunnen bepaalde ingrediënten huidontstekingen veroorzaken als ze eenmaal droog zijn.

Inwerkingstijd

Dermatoloog Dr Zianab Laftah wil daarnaast nog wel een kleine kanttekening bij de video plaatsen. In de video suggereert de TikTokker dat je het masker kunt natmaken als je ‘m langer wilt ophouden, maar Laftah adviseert om dit niet te doen. “Laat het masker niet langer op dan aanbevolen is. Als je ziet dat het masker opdroogt, is het tijd om het eraf te wassen.”

De kleimassa natmaken heeft volgens Laftah als enige voordeel dat je het dan makkelijker kunt verwijderen. Het heeft echter geen enkel effect om het masker langer op te laten. “Tegen die tijd heeft het masker zijn maximale, gunstige effecten gehad.”

Bron: Stylist | Beeld: TikTok, Polina Kovaleva