Golda Rosheuvel kreeg het advies om niet uit de kast te komen: ‘Ik raakte nog liever mijn werk kwijt’

De actrice vertelt openhartig over haar geaardheid en werk voor LGBTQ-rechten.

We kennen Bridgertons Golda Rosheuvel allemaal als de keiharde Queen Charlotte. Maar voor haar karakter met een ijzeren vuist (en gepoederde pruik) heerste over Engeland, was de jonge Golda simpelweg een beginnende actrice die haar best deed om haar carrière te verzoenen met haar identiteit.

In de kast

In gesprek met de Variety-podcast vertelt Golda over de vroege jaren van haar werk als actrice. Zo vertelt ze onder meer bijzonder openhartig over haar werk met een lesbische director. “We hadden het over out and proud zijn, en of ik in interviews moest erkennen dat ik gay ben”, begint ze haar verhaal. “Het was een absolute no. ‘Je moet dat absoluut niet doen, het kan of zal je je carrière als actrice verwoesten'”, werd haar verteld.

Bizar

Maar Rosheuvel kan zich niet in dit advies vinden. “Ik raak liever werk kwijt, dan dat ik niet trouw blijf aan wie ik ben. Ik werk liever niet in een veld dat mij niet accepteert… dat is gewoon niet hoe ik ben opgevoed”, stelt ze.

Vooral het feit dat ze dit advies kreeg van een regisseur die zélf wel openlijk lesbisch was, deed pijn. “Het feit dat zij wel out was als een vrouwelijke regisseur, als een lesbische regisseur… Ik dacht: ‘Ik snap dit niet.’ It blew my mind“, deelt ze openhartig.

Kroon

Gelukkig heeft Golda zich niets van dit advies aangetrokken, en is alles goed gekomen. Zo is ze dit weekend bij het Human Rights Campaign-gala, waar zij dit jaar de Equality Award in ontvangst mag nemen van de LGBTQ-rechtenorganisatie.

“Ik ben out and proud. Mijn geaardheid is heel belangrijk voor me in de zin van het bestaan en weten dat ik belangrijk ben. Ik ben net zo belangrijk als elke andere persoon op deze planeet. Snap je?” stelt de actrice. Ook deelt ze een lief citaat van haar vrouw, schrijfster Shireen Mula. “Het feit dat jij op het scherm te zien bent. Het feit dat jij in Bridgerton, als zwart, biracial, cisgender lesbienne, de eerste zwarte koningin van Engeland speelt. Het feit dat je daar zit is immens.”

Niet alleen

Golda vindt het zelf ook ontzettend belangrijk dat zij zo’n rol kan vervullen. “Het is belangrijk dat ik out and proud ben en dingen kan normaliseren. Dat die ene persoon, die ene jonge jongen of meisje of transgender of non-binair persoon kan zeggen: ‘Ik ben niet alleen'”, sluit ze de discussie krachtig af.

Bron: Variety | Beeld: Netflix, Bridgerton

Laatste nieuws