Hoe weet je of je klaar bent voor een functie als manager?

Stel jezelf deze vragen voordat je een functie als manager aanneemt.

Programmers cooperating at IT company developing apps

Carrièredromen of some sort hebben we allemaal. Voor de carrière-ambitieuze mensen onder ons betekent het vaak dat ze een leidinggevende functie willen bekleden. Maar wanneer weet je of je klaar bent voor een dergelijke positie?

Past het bij jou?

Een leidinggevende positie bekleden kan nog zo aanlokkelijk zijn, maar alleen als je eraan toe bent. In de corporate wereld gebeurt het nog weleens iemand promotie krijgt, omdat diegene topprestaties levert. Maar topprestaties staan niet altijd gelijk aan klaar zijn voor de volgende stap. Bovendien past een dergelijke functie niet altijd bij een persoon. Want hoe goed je ook bent in je werk, niet iedereen vindt het leuk of bevredigend om anderen aan te sturen en te managen. Dus hoe weet je of een functie als manager bij jou past?

Achterhaal of je om de juiste redenen manager wil worden

Wist je dat 60 procent van de millennials met een managersfunctie deze job alleen aannam vanwege de financiële compensatie of omdat hun baas dat adviseerde? Uit zichzelf was de interesse voor de functie er niet. Ze zagen het niet zitten om een team te motiveren of aan te sturen, maar gingen 'erin mee'. Vraag jezelf daarom af of jij om de juiste reden manager wilt worden. Is het altijd al je droom geweest? Of overweeg je het alleen omdat je baas of jouw leidinggevende het aanbiedt?

Enkele belangrijk vragen om jezelf te stellen zijn: word je enthousiast van het idee? Zou je het ook doen als je geen loonsverhoging zou krijgen? Heb je het geduld om anderen te helpen? Wil je jouw collega's graag motiveren? Deze vragen kunnen je helpen om te achterhalen of een managerspositie (al) wat voor jou is.

Evalueer je huidige functie en positie binnen het bedrijf

Met name wanneer je baas je een leidinggevende rol aanbiedt, is het belangrijk om bij jezelf te rade te gaan. Is het wel een goed moment voor je? Als je momenteel al moeite hebt om het hoofd boven water te houden, is het nog te vroeg om de carrièreladder verder te beklimmen. Gaat het juist heel goed, en ben je op zoek naar een andere uitdaging? Dan kan management wel een goede volgende stap zijn.

Als je benaderd bent voor de functie, is het ook belangrijk om jezelf af te vragen waarom. Het voelt als een eer, maar is het dat ook daadwerkelijk als je baas jou vraagt om zichzelf een solliciteerprocedure te besparen? O, en hoe ziet jouw baas jou momenteel? Als hij of zij jou nog niet ziet als een persoon met autoriteit, gaat hij of zij dat dan wel doen wanneer je een hogere positie hebt? Of verwacht hij of zij dat je makkelijk met diens plannen instemt?

Vraag jezelf af of je karakter wel past bij een managersfunctie

In sommige gevallen is het je waarschijnlijk wel duidelijk dat een managersfunctie niet bij je past. Bijvoorbeeld als je van nature een einzelgänger bent. Een heel team aansturen klinkt dan waarschijnlijk niet zo aantrekkelijk.

Ben je daarentegen iemand die anderen graag helpt? En iemand die dat doet met oprechte interesse? Dan zou een managersfunctie best bij jouw karakter passen, maar je moet ook onthouden dat je werkt met mensen. Zij voelen ook aan of iemand gemotiveerd is of niet. Dus wil je je collega's oprecht helpen met hun prestaties, anderen enthousiasmeren voor hun werk en zaken in goede banen leiden? Dan zou het maar zo kunnen lonen om voor die managersfunctie te gaan!

Bron: Fast Company | Beeld: iStock