3 tekenen dat die ene arrogante collega wellicht een narcist is

Het verschil tussen een arrogante en narcistische collega.

Hebben we niet allemaal eens met een collega gewerkt die wel érg zelfverzekerd was? Tot op het vervelende af. Het zou maar zo kunnen dat diegene een narcist was. Aan deze tekenen kun je het herkennen.

Narcisme bij collega’s

Hopelijk ben je fortuinlijk genoeg om momenteel met leuke mensen te werken, maar we hebben allemaal ook wel eens die ene collega gehad met wie je het niet zo goed kon vinden. Die heb je overal. Vervelender wordt het als je met iemand werkt die narcistische trekken vertoont. Deze collega is vaak onzeker en verbloemt dit met arrogant gedrag. Heeft diegene een taak niet naar behoren volbracht? Dan kan diegene de schuld zo in jouw schoenen schuiven. Aan Huffpost vertelt professor Marie-Line Germain, auteur van Narcissism at Work: Personality Disorders of Corporate Leaders, dat narcisten vaak hun manieren hebben om hun onzekerheden op het werk te verbloemen.

“Ze bemachtigen vaak topposities in organisaties, omdat ze slim zijn en in staat zijn om anderen te manipuleren”, vertelt Germain. “Daar is de werkplek perfect voor. Als ze het goed doen, worden ze erkend. Ze krijgen een promotie. Ze zullen als prestigieus worden beschouwd. Dat is niet per se iets dat ze uit hun persoonlijke relaties kunnen halen.”

Hoe je ongeveer kunt weten of je te maken hebt met een narcist op het werk (of een arrogant persoon)? Een aantal experts deelt een aantal tekenen die het weg kúnnen geven. De nadruk ligt hier inderdaad op kunnen. Alleen professionals kunnen iemand officieel diagnosticeren met narcisme.

1. Een zelfverzekerde collega vindt het oké als iemand anders in de spotlight staat. Een narcist zal die spotlight proberen te stelen

Narcisten hebben graag het laatste woord, zo weet psycholoog Perpetua Neo. Krijgt iemand anders een keer alle aandacht? Dan zal een persoon met narcisme die aandacht naar zichzelf willen trekken. Zelfverzekerde collega’s zijn wel in staat om je te feliciteren en om blij voor hun collega’s te zijn als ze een succes hebben behaald. “Een narcistische collega zal erop inhaken, zelfs als het volledig irrelevant is, en proberen de aandacht op zichzelf te betrekken.”

2. Narcistische collega’s kunnen niet tegen kritiek

We benoemden net al dat narcistische collega’s niet tegen kritiek kunnen. En natuurlijk, kritiek is nooit leuk, maar een zelfverzekerde collega kan het wel hebben. Narcistische personen reflecteren echter nooit op hun eigen gedrag of hun eigen fouten. Krijgen ze een keer feedback? Dan krijgt de persoon die hen aansprak de wind van voren. “Je bekritiseert in hun ogen niet hun werk, maar hun eigenwaarde”, verklaart Germain. Ze willen iemand anders dan kleineren, om zich beter te voelen over zichzelf. Als iemand de controle verliest na het geven van feedback en boos op je wordt, terwijl je de feedback kon onderbouwen, dan is dat een enorme red flag.

3. Narcisten zijn charismatisch en charmant, totdat ze je niet meer nodig hebben

Maak je net kennis met een narcist op de werkvloer? Dan komt diegene waarschijnlijk uiterst charmant over. Narcisten zijn goed in het winnen van zieltjes en weten hoe ze je moeten imponeren (lees: manipuleren). Alles om hun doel te bereiken. Maar heb je door dat hun gedrag manipulatief is, en houd je de boot af? Dan is het foute boel. Ze krijgen dan het gevoel dat jij ze niet meer ziet als superieur of belangrijk en kunnen dan een heel andere houding aannemen. Voorheen gebeurde dat niet. “Je mag hun behoeften voeden, dus als je dat doet is het voor hen niet nodig om negatieve signalen te vertonen”, legt Germain uit. “Op het moment dat er problemen ontstaan, laten ze hun negatieve gedrag zien.”

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws