Menstruatieverlof? Dit Europese land lijkt er als eerste mee te komen

Naar verluidt gaat de regering van het land het volgende week goedkeuren tijdens een kabinetsvergadering.

Buikkrampen, hoofdpijn, moeheid, pijnlijke borsten, duizeligheid, een opgeblazen gevoel. Dat wat nog weleens lieflijk ‘het maandelijkse feestje’ wordt genoemd, is niet bepaald een feestelijke aangelegenheid. Bij Spanje ligt daarom momenteel de mogelijkheid op tafel om personen met ‘een slopend pijnlijke menstruatie‘ verlof aan te bieden.

Menstruatieverlof bij heftige klachten

De plannen zijn er nog niet helemaal door, maar het lijkt erop dat Spanje het eerste Europese land wordt dat vrouwen de mogelijkheid geeft om verlof op te nemen als hun menstruatieklachten erg pijnlijk zijn. Nu is het niet zo dat iedereen die menstrueert zomaar gebruik kan maken van de regeling – mits die erdoorheen komt. Het verlof is alleen bedoeld voor vrouwen die heftige menstruatiepijn ervaren. The Telegraph meldt dat het dan zal gaan om maximaal drie dagen per maand.

Wel is het nog de vraag óf er echt sprake gaat komen van dit speciale verlof. Dezelfde krant meldt dat de Spaanse regering dinsdag tijdens een kabinetsvergadering laat weten of het doorgaat. Wel wordt verwacht dat dit het geval is.

Zien als een tijdelijke handicap

Verschillende politici hebben zich de afgelopen tijd wel hard gemaakt voor de wet. “Als iemand een ziekte heeft met bepaalde symptomen, dan wordt een tijdelijke handicap toegekend. Hetzelfde zou moeten gebeuren voor menstruaties, zodat een vrouw met een heel pijnlijke menstruatie thuis kan blijven”, pleitte Angela Rodriguez, de Spaanse staatssecretaris voor gelijkheid en gendergeweld, in de Spaanse krant El Periodico.

Rodriguez vervolgt dat het belangrijk is om vast te stellen wat valt onder ‘dysmenorroe’, de officiële benaming voor een slopende menstruatie. “Het is belangrijk om te verduidelijken wat een pijnlijke menstruatie is, we hebben het niet over een beetje ongemak, maar over serieuze symptomen, zoals diarree, heftige hoofdpijn en koorts.”

Menstruatieverlof is niet het enige waar Rodriguez voor pleit. De staatssecretaris vindt ook dat menstruatieproducten beter beschikbaar moeten worden. Scholen zouden volgens haar maandverband aan studenten moeten aanbieden en de belasting op deze producten zou volledig afgeschaft moeten worden.

Andere landen

Als de nieuwe verlofregel er dinsdag doorheen komt, zou Spanje het eerste land in Europa zijn met een dergelijk verlof. Daarmee is het echter niet de eerste ter wereld. In Zambia is sinds 2017 al een wet van kracht die vrouwen een dag per maand vrijgeeft als ze menstrueren. In Japan zijn ze al langer bekend met dit fenomeen. Al sinds 1947 (!) hebben vrouwen in het Aziatische land recht op verlof tijdens hun menstruatie.

Bron: The Telegraph, El Periodico | Beeld: Vlada Karpovich

Laatste nieuws