Met deze richtlijnen kun je een miskoop voorkomen

Zo weet je zeker dat je kast voortaan alleen gevuld is met kledingstukken die je daadwerkelijk draagt.

Een shopping list maken

Winkelen is een heerlijke activiteit die ook als ware therapie kan dienen. Als je echter niet gericht winkelt, kan dat er al snel voor zorgen dat je in de verleiding komt. Het gevolg: je komt thuis met allemaal dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Door voorafgaand aan een shopping session een lijstje te maken met dingen die je wilt scoren, wordt die verleiding een stuk minder.

Waarom kopen (en houden) we kleding die we nooit dragen?

Je niet te veel laten beïnvloeden

De verkopers in de winkels vinden altijd dat alles geweldig staat. Zorg er daarom voor dat je indien mogelijk altijd een eerlijk iemand meeneemt als je gaat winkelen. Winkel je liever alleen? Luister dan altijd naar je eigen gevoel als je in de paskamer voor de spiegel staat. Heb je ook maar één klein twijfelpuntje? Neem het kledingstuk dan niet mee naar huis, want daar zul je spijt van krijgen. Voel je vooral niet verplicht om iets te kopen!

Trendgevoelige items vermijden

Wanneer je een hip kledingstuk in de winkeletalage ziet hangen, denk je al snel "O, dat is leuk! Zoiets droeg [invloedrijk persoon] onlangs ook". De kans is groot dat je het koopt omdat je het gevoel hebt dat je dan met de trends meegaat. Na een paar weken ben je het kledingstuk dan alweer beu en blijkt het eigenlijk een miskoop. Het is dus verstandiger om voor tijdloze kledingstukken te gaan. Dan weet je zeker dat je er jarenlang plezier van zult hebben.

Kleding altijd, maar dan ook altijd passen

Soms is het verleidelijk om een kledingstuk zonder te passen mee naar huis te nemen, bijvoorbeeld als de rij voor de paskamers lang is. Probeer dit echter te vermijden, zodat je alleen met perfect zittende kledingstukken thuiskomst. De ervaring leert dat kledingstukken in de verkeerde maat vaak lang in de kast blijven liggen en uiteindelijk (vrijwel) nooit gedragen worden.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Clueless