Is een aandraagbonus de oplossing voor meer gelijkheid op de werkvloer?

Een expert legt uit hoe het zit.

Om de krapte op de arbeidsmarkt te beperken, is er een ‘aandraagbonus’ aangesteld voor werknemers die nieuw personeel binnenhalen. Naast dat je sneller nieuwe medewerkers vindt, is het ook een goede manier om meer vrouwelijke werknemers te werven.

Aandraagbonus

De vacatures vliegen je overal om de oren en werkgevers zitten met de handen in het haar: de nasleep van corona is bij veel bedrijven nog steeds goed te merken. Om de lege plekken op te vullen, is de wervingsmethode ‘aandraagbonus’ weer opnieuw in het leven geroepen. Met deze bonus krijgen werknemers een flink bedrag om nieuwe collega’s binnen te halen.

De aandraagbonus bestaat al enige tijd en werd vroeger vooral gebruikt in traditionele krapteberoepen, zoals in de IT en techniek. Tegenwoordig zijn dat niet meer de enige beroepen waar te weinig personeel is, en krijgen medewerkers in de zorg, bij semi-overheden en in de retail ook steeds vaker deze bonus, schrijft NOS. Zo ziet Vacaturesite Indeed een duidelijk verschil met vacatures van vorig jaar, en staan er tegenwoordig in bijna twee keer zoveel vacatures termen als aandraagbonus en wervingsbonus.

Meer vrouwen op de werkvloer

Een logische keuze, stelt Charlotte van Thienen, HR-directeur bij advies- en technologiebedrijf Accenture, die al jaren met een aandraagbonus werkt. “Mensen zetten nou eenmaal een stap extra voor geld.” De bonus is daarnaast ook een goede methode om meer vrouwen te vinden die geschikt zijn voor de baan. Zo deelt Charlotte dat ze in de afgelopen jaren ook een dubbele bonus uitgeven voor werknemers die een vrouwelijke werknemer werven. Haar doel is dan ook om in 2025 een team te hebben dat voor 50 procent uit vrouwen bestaan.

“Via via is gewoon een heel betrouwbare bron: je medewerkers zijn de beste ambassadeurs van je bedrijf. En ze hebben weer vrienden en familie, maar ook LinkedIn. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is dit een hele goede”, aldus Charlotte. En wie een nieuwe collega binnenhaalt, kan ook rekenen op een flink bedrag. Dit kan verschillen in 250 euro tot maar liefst 4000 euro.

Nieuwe werknemers

Naar schattig komt tien procent van de werknemers middels de aandraagbonus bij een werkgever terecht. Is dit de toekomst van het werven van nieuwe werknemers? Volgens veel werkgevers en wervingbureaus kan het maar liefst twintig tot veertig procent nieuwe werknemers opleveren. Een hele hoop, dus!

Bron: NOS | Beeld: iStock

Laatste nieuws