Is een relatie met een groot leeftijdsverschil gedoemd te mislukken?

Meerdere experts geven hun mening.

2016 amFar Gala - red carpet

Ryan Reynolds en Blake Lively, George Clooney en Amal Clooney, Rosie Huntington-Whiteley en Jason Statham.., Er zijn heel wat bn'ers die een relatie hebben waarbij het leeftijdsverschil groot is. In hoeverre beïnvloedt zo'n verschil je relatie? En zijn relaties met een groot leeftijdsverschil daadwerkelijk een recipe for disaster?

Sociaal stigma

Bij METRO UK vroegen ze zich hetzelfde af als wij. Op dit moment zijn Gemma Owen en Davide Sanclimenti van het programma Love Island in Engeland vaak onderwerp van gesprek, omdat ze acht jaar van elkaar verschillen. Niet iedereen stemt ermee in dat zo'n combinatie succesvol zal zijn. Het levert een interessante discussie op over leeftijdsverschil binnen relaties, want wat is een 'passend' leeftijdsverschil? Volgens seksuoloog en relatiecoach Ness Cooper is het een sociale constructie en hangt er een groot sociaal stigma rond age gap relationships. Dat kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld als mensen door de mening van hun omgeving gaan twijfelen aan hun relatie.

Een 'magisch' getal wat leeftijdsverschil betreft, is er volgens Ness niet. "Ik heb mensen gecoacht die zeven jaar van elkaar verschilden, maar ook mensen bij wie er veertig jaar tussen zat. Elk van die relaties is anders. Wat ik inmiddels wel heb ondervonden, is dat het stigma groeit naarmate het leeftijdsverschil groter is. Daarnaast ervaren mensen die ouder zijn dan dertig vaak minder druk van hun omgeving om iemand van hun eigen leeftijd te daten dan mensen die jonger zijn."

Maakt het verschil uit?

Volgens Rachel MacLynn, CEO van The Vida Consultancy, gaat het vooral vaak mis op het gebied van gedeelde belevenissen. "De meeste trends bevelen ons aan dat we een partner zoeken van dezelfde leeftijd, omdat diegene zich vaak in dezelfde sociale kringen bevindt en dezelfde interesses, levensdoelen en waarden heeft. We zien het onder andere bij Gemma en Davide van Love Island: het grootste 'probleem' bij hen is dat ze zich op andere punten in het leven bevinden. Als je 19 jaar oud bent begin je net aan je volwassen leven, terwijl mensen van 27 vaak al een vervolgopleiding hebben afgerond en aan een carrière zijn begonnen."

Toch is het volgens Rachel niet allemaal zo zwart-wit. "Succesvolle relaties zijn niet alleen afhankelijk van de leeftijd van beide partijen. Het gaat om de algehele normen en waarden die iemand heeft en om het feit dat je elkaar steunt. In principe is elk leeftijdsverschil acceptabel, zolang de partners maar allebei volwassen en gelukkig zijn en de relatie op een stabiele lijn ligt. Je leeftijd is maar een klein aspect van wie jij bent als persoon. Als de liefde diep en oprecht is, waarom zou leeftijd dan uit moeten maken?"

Bron: METRO UK | Beeld: BrunoPress

Lifestyle
  • Blake Lively and Ryan Reynolds attending the 2016 amfAR New York Gala at Cipriani Wall Street in New York City, NY, USA, on February 10, 2016. Photo by Dennis Van Tine/ABACAPRESS.COM