Simone Ashley over carrière: 'Ik heb twee keer zo hard moeten knokken'

Casting directors vonden haar vaak niet geschikt voor mainstream rollen vanwege haar huidskleur.

Een jaar geleden kende niemand de Britse Simone Ashley nog, maar dat veranderde toen ze werd gecast voor het tweede seizoen van Bridgerton. Het seizoen was een hit en Simone verwierf internationale bekendheid. Al was het voor haar, als actrice van kleur, niet makkelijk om het te maken in Hollywood.

Hard knokken

"Het is me niet altijd voor de wind gegaan. Jarenlang heb ik afwijzing na afwijzing gekregen", zegt de Britse met Indiase Tamil-roots in de nieuwste Marie Claire. "Casting directors vonden me niet geschikt voor mainstream rollen. Dat heb ik nooit begrepen. Ik ben toch actrice? Zelf keek ik altijd naar persoonlijkheid, niet naar huidskleur. Ik wist dat als ik het juiste script zou krijgen ik een rol tot leven zou brengen, maar ik kreeg die kans niet. Achteraf besef ik dat ik twee keer zo hard heb moeten knokken voor mijn succes."

In Bridgerton

Uiteindelijk was het Shonda Rhimes die Simone's leven veranderde. Rhimes gooide het klassieke kostuumdrama (met een lelieblanke cast) flink op de schop. Bridgerton kreeg een zwarte koningin, een Indiase familie in de Britse bovenklasse én een gay acteur (Jonathan Bailey) in de mannelijke lead. "Het verfrissende van deze serie is dat de diverse representatie niet specifiek wordt benoemd", vindt Simone. "Het maakt gewoon onderdeel uit van het verhaal."

Simone is de makers van Bridgerton erg dankbaar dat ze haar een kans hebben gegeven. "Ik ben de makers heel dankbaar dat ze dit aangedurfd hebben, want Bridgerton is echt een keerpunt in mijn carrière gebleken. Ik ben niet alleen trots dat ik zo’n prachtig, complex liefdesverhaal mag vertellen, maar bovenal op de manier waarop ik de Indiase gemeenschap mag vertegenwoordigen. Hopelijk kan ik jonge Indiase vrouwen hiermee het stukje herkenning geven dat ik zelf miste in mijn tienerjaren." 

Verder lezen? In de nieuwste Marie Claire deelt Simone meer over het colorisme waar ze als kind al mee moest dealen en vertelt ze over de chemie tussen haar en haar tegenspeler Jonathan Bailey. Marie Claire ligt nu in de winkel! 

Tekst: Marie Claire (Jill Waas) | Beeld: BrunoPress