Dit bedrag hoor je voor je dertigste op je spaarrekening te hebben

Een financieel expert deelt ook welke bedragen je hoort te hebben op je veertigste, vijftigste en zestigste.

Hoeveel geld moet je gespaard hebben voor je pensioen? Het is een vraag waar niet elke twenty-something zich mee bezig houdt. Toch weten we allemaal dat het belangrijk is om ook op jongere leeftijd een buffer te hebben. Een financieel expert deelt hoe hoog die precies moet zijn.

Financiële gezondheid

We hopen allemaal dat we financieel gezond zijn, maar we weten ook allemaal dat sparen niet altijd zo makkelijk is als we willen. In een ideale wereld sparen we elke maand, maar hoeveel geld zouden we dan eigenlijk gespaard moeten hebben? Volgens financieel expert Kimmie Green is dat nogal een bedrag. Aan CNBC deelt ze dat je voor je dertigste al een goede basis gelegd moet hebben. Al noemt ze een bedrag dat weinig mensen voor hun dertigste op hun spaarrekening hebben staan.

Green stelt dat je voor je dertigste al een heel jaarsalaris (!) gespaard moet hebben. Het gaat hierbij om een bedrag inclusief je opgebouwde pensioen, maar het ís nogal wat. In Nederland ligt het modale inkomen momenteel op €38.000 per jaar. Knappe 30-jarige die dit op haar spaarrekening heeft staan – al begint iemand aan het begin van haar carrière natuurlijk met een lager jaarloon, waardoor het heel logisch is dat dit bedrag nog niet op de spaarrekening staat. Verdien jij momenteel 2.500 euro per maand? Dan hoor je (nogmaals: in die ideale wereld) op je dertigste 30.000 euro gespaard te hebben.

Komende jaren

Wanneer je met pensioen gaat, hoor je ongeveer 10 keer een jaarsalaris gespaard te hebben. Een grote som geld. Het is een groot doel en het is daarom wat ‘makkelijker’ als je het in chunks doet. Ben je 35? Dan moet je volgens Green twee keer je jaarsalaris hebben gespaard. Voor je veertigste geldt dat je drie keer je jaarsalaris moet hebben en voor je vijfenveertigste geldt een bedrag van vier keer je jaarsalaris. Elke vijf jaar (tot je vijfenzestigste) komt er nog een jaarsalaris bij.

Wil je aan dit spaargeld komen? Dan moet je proberen om elke maand 20 procent van je loon aan de kant te zetten. Maar nogmaals: alleen in de ideale wereld.

Bron: CNBC | Beeld: Sex and the City 

Laatste nieuws