Hoe blijf je kalm en professioneel op het werk als je een nare leidinggevende hebt?

Want een woede-uitbarsting zal je carrière weinig goeds doen.

Voor je collega’s geldt dat je ze meestal vaker ziet dan je vrienden en familie. Je hoopt dus dat je mag werken met plezierige mensen. Helaas kan het ook gebeuren dat je werkt met een nare leidinggevende. Hoe kun je daar dan het beste mee omgaan?

Negatieve gevolgen

De kans is groot dat je in je leven een keer te maken krijgt met een nare manager of baas. Een die nooit naar jouw input luistert, een die altijd doet alsof jouw successen niks voorstellen, of een die simpelweg een gemeen karakter heeft.

Iemand die momenteel met een gemene baas dealt hoeven we niet te vertellen dat het lastig is. Het kan soms zo lastig zijn, dat je jezelf moet inhouden om niet in woede uit te barsten. Want dit soort vervelende managers haalt gewoon het bloed onder je nagels vandaan. En als een leidinggevende stelt dat je niet goed genoeg functioneert, kan een woede-uitbarsting daarmee zelfs een selffulfilling prophecy worden. Dus hoe kun je kalm blijven en voorkomen dat je baas een negatief effect op je zelfvertrouwen en professionele ontwikkeling heeft? Nu kun je natuurlijk op zoek gaan naar een andere baan – je staat in je volste recht om dat te doen – maar als je wilt proberen het beste te maken van de situatie weet psychotherapeut en leiderschapscoach Sarah Greenberg op welke manieren je je brein kunt trainen om vooruit te blijven kijken.

Begrijp de situatie

Volgens Greenberg is het belangrijk om eerst goed te beseffen wat er aan de hand is. Wat is er precies gebeurd en hoe voel je je daarbij? Stel jezelf vragen over de situatie en doe dit wanneer je kalm bent, zodat je rationeel kunt nadenken. Vraag jezelf af wat je precies voelt, waarom je je zo voelt en wat jouw rol in de situatie was. Probeer jezelf daarna af te vragen hoe je de situatie positief kunt ombuigen. Vraag je in dit scenario ook af hoe je op je manager wilt overkomen (en of je de intenties van je manager al die tijd op de juiste manier interpreteerde).

Laat het je identiteit niet beïnvloeden

We denken niet dagelijks na over wie we zijn, ook niet eens wekelijks. Toch is het belangrijk om dit wel regelmatig te doen (rotbaas of niet). Leer jezelf écht kennen en zie in dat andermans acties niet jouw waarde bepalen. Schrijf op wat jouw beste kwaliteiten zijn, noteer wat jouw waarden zijn en prent in wat jouw doel is. Dit zijn dingen die niemand je kan afnemen, ook niet een baas die vervelend doet. Blijf je daarom op deze kernwaarden concentreren!

Waak voor die positieve mindset

Als je baas een vervelend karakter heeft, is het zo makkelijk om hierin te blijven hangen. Greenberg raadt je aan om altijd het positieve in het negatieve te zoeken. Klinkt cliché, en waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar door positief te blijven, is het makkelijker om op persoonlijk gebied vooruitgang te boeken. Een neerwaartse spiraal daarentegen kan ervoor zorgen dat je niet meer strijdt voor jouw doelen. Een voorbeeld hoe je uit het negatieve iets positiefs kunt halen? Dat is volgens Greenberg door je af te vragen hoe het gedrag van jouw baas ervoor kan zorgen dat je sterker wordt.

Bovenstaande tips kunnen helpen, maar het helpt natuurlijk maar tot zekere hoogte. Je gevoelens bij je baas zijn valid, en als je baas elke dag gemeen tegen je doet, kan het soms wel daadwerkelijk beter zijn om een andere baan te zoeken.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws