Een sollicitatiegesprek is altijd wat spannend. Wil je de job heel graag? Dan heb je je waarschijnlijk goed ingelezen in het bedrijf en kun je vragen over jouw functioneren goed beantwoorden. Maar wat als de recruiter je opeens vraagt naar een eventuele kinderwens?
Niet oké
In Nederland mag een potentiële werkgever helemaal niet vragen naar jouw eventuele kinderwens. Of dat ze ook stopt? Niet altijd. In het buitenland gaat het precies zo. Uit onderzoek van The Equality and Human Rights Commission blijkt dat 36 procent van de werkgevers in de privésector het helemaal oké vindt om potentiële vrouwelijke werkgevers tijdens sollicitaties te vragen naar hun eventuele kinderwens. Het onderzoek vond plaats onder 1.106 senior werkgevers en 46 procent van hen vond het ook redelijk om aan een vrouwelijke sollicitant te vragen of ze kinderen heeft.
De kans is dus aanwezig dat – verboden of niet – een recruiter je deze vraag zal stellen tijdens een sollicitatiegesprek. En dat terwijl het niets met je functioneren te maken heeft. "Een werkgever wijzen op het feit dat het een ongepaste vraag is tijdens een sollicitatiegesprek, is iets wat niemand wil doen. Het is ongemakkelijk en ze kunnen het zien als een belediging", vertelt directeur personeelsontwikkeling Victoria Sprott aan Forbes. "Maar", zo vervolgt ze "er is een manier om dit aan te kaarten, zonder dat je riskeert dat je daardoor niet meer wordt aangenomen."
Omzeil de vraag
Je wilt je liever niet voorbereiden op deze vraag, maar wanneer je dat wel doet, sta je niet met een mond vol tanden. Een diplomatisch antwoord is dan een goed begin, vindt HR-specialist Sarah Aubrey. "Overweeg om te reageren op een manier die benadrukt dat deze informatie niet relevant is voor je vermogen om het werk uit te voeren." Volgens Abrey zou je dan iets kunnen zeggen als: 'Ik hou mijn persoonlijke en professionele leven liever gescheiden, omdat dit mijn vermogen om te werken niet beïnvloedt.'
Sprott vult aan dat je de vraag ook bij je werkgever kunt neerleggen, door een vraag over de vraag te stellen. 'Kun je me helpen begrijpen waarom deze vraag relevant is voor het sollicitatiegesprek?', of 'Voordat ik antwoord, zou ik graag willen weten op welke manier deze vraag relevant is wat betreft mijn functioneren binnen deze functie?'. Op deze manier kan de recruiter uitleggen waarom het volgens hem of haar relevant is, of diegene kan ervoor kiezen om de vraagt tactvol te laten voor wat het is. De kans is namelijk best aanwezig dat een recruiter ook wel inziet dat de vraag niet gepast is.
Zet een recruiter de vraag toch door? Dan kun je diegene wijzen op het feit dat het illegaal is om die vraag te stellen – dit staat duidelijk vermeld op de website van de Rijksoverheid en ook de Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat een werkgever hier niet naar mag vragen.
Bron: Forbes | Beeld: iStock