Op deze manier beïnvloedt voeding hoe goed je ’s nachts kunt slapen

En ook het moment waarop je eet, speelt een belangrijke rol

Het wordt dan wel een slaapmutsje genoemd, maar we weten allemaal dat een alcoholisch drankje voor het slapengaan niet goed is voor je nachtrust. Wat wél helpt om in te dutten? Een slaapwetenschapper bij Emma – The Sleep Company legt het uit.

De connectie tussen onze voeding en slaap

Een one size fits all-antwoord is helaas niet te geven op de vraag wat of hoe je het beste kunt eten om beter te slapen. Het verschilt per persoon. Wel is een aantal factoren voor iedereen van belang: wat je eet, hoe je eet en wanneer je eet. Uit onderzoek van het Journal of Clinical Sleep Medicine blijkt dat je minder goed slaapt als je ’s avonds te veel eet. Maar ook wat je precies eet en wanneer je het eet, speelt volgens datzelfde onderzoek een rol.

“Omdat ons voedsel onze slaapkwaliteit kan beïnvloeden, raden we aan om gedurende de dag meer vezels, minder verzadigde vetten en minder suiker te consumeren voor een betere en rustgevende slaap”, vertelt Theresa Schnorbach, psycholoog gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid en slaapwetenschapper bij Emma – The Sleep Company.

Het onderzoek van het Journal of Clinical Sleep Medicine onderstreept het al, maar ook Schnorbach herhaalt dat je niet te veel moet eten voor het slapengaan. “Het is ook belangrijk om het lichaam twee of drie uur te geven tussen de laatste maaltijd en het naar bed gaan, om ervoor te zorgen dat het voedsel goed wordt verteerd.” Doe je dat niet? Dan focust je lichaam zich te veel op de spijsvertering. En dat wil je niet. “Ons lichaam zou zich moeten concentreren op taken zoals regeneratie, geheugenconsolidatie, wondgenezing en meer.”

Aanpakken maar

Het hoeft gelukkig niet lastig te zijn om je eetgewoontes wat aan te passen, om je slaapkwaliteit te verbeteren. Ten eerste kun je beginnen met de tijd waarop je eet. Zorg dat je een aantal uren voor het slapengaan geen grote maaltijden meer eet. Zo geef je je lichaam voldoende tijd om het eten te verteren. Heb je later op de avond dan honger? Dan zou je nog een kleine, lichte snack kunnen eten.

Minder suiker eten kan ook bijdragen aan je slaaphygiëne. Je hoeft zoetigheid heus niet af te zweren, maar je kunt wel op zoek gaan naar alternatieven. Eet bijvoorbeeld fruit om je zoete trek te stillen. En wil je het echt goed doen? Vermijd dan ook een kop koffie na 14:00 uur. Succes!

Bron: Emma – The Sleep Company | Beeld: iStock

Laatste nieuws