Life coach adviseert: ‘Stop met people-pleasing, het kan je veel geld besparen’

Steeds meer mensen maken zich zorgen om hun financiën, en daarom moet je soms voor jezelf kiezen.

Je hoeft geen hoogleraar economie te zijn om te constateren dat het leven behoorlijk duurder is geworden. Veel mensen proberen daarom te besparen op hun uitgaves. En het eerste wat je moet schrappen? Dat is volgens life coach Anna Williamson people-pleasing.

Geldzorgen bespreken

Vorige week was er weinig rooskleurigs aan de berichtgeving over de stijgende kosten. In de maand juli bleek de inflatie in Nederland voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent uit te komen. Ook blijken steeds meer mensen met een middeninkomen in de knel te raken, en diverse media berichtten dat een energiecontract ruim 4.000 euro duurder is dan een jaar geleden. Dat hakt er wel in.

Life coach Anna Williamson merkt op dat steeds meer van haar cliënten angstgevoelens ervaren rondom geld. Ook ziet ze dat mensen steeds opener worden in het delen van hun financiële situatie, zo vertelt ze aan Stylist. “Wat ik nu zie is een oprechte druk en bezorgdheid over hoe we leven, en dat dwingt ons om deze lastige onderwerpen onder ogen te komen.” Voorheen zouden we elektriciteitsrekeningen en huur- of hypotheeklasten niet zomaar bespreken, maar volgens Williamson is dat nu een day-to-day onderwerp geworden.

En dat terwijl we vaak het gevoel hebben dat we geldzaken voor onszelf moeten houden. “De maatschappij vertelt ons dat we niet open moeten praten over geld, of het gebrek daaraan”, vertelt ze. “Het is ons aangeleerd om het privé te houden, zelfs wanneer het een impact heeft op onze relaties.”

Link tool: post not found

Stop met people-pleasing

De financiële druk neemt toe en inkomensverschillen kunnen hierdoor duidelijker worden. De een moet enorm z’n best doen om de eindjes aan elkaar te knopen, terwijl de ander vrij weinig geldzorgen heeft. Helaas betekent het voor sommige mensen ook dat ze zich bepaalde dingen niet meer kunnen veroorloven die vrienden zich nog wel kunnen permitteren. En daar wordt het lastig. Veel mensen hebben er bijvoorbeeld moeite mee om een colaatje te drinken, terwijl de rest aan dure cocktails nipt. Maar, zo stelt Williamson, in een tijd van inflatie is er geen ruimte voor people-pleasing.

“Je moet je eigen situatie en eigen financiële omstandigheden vooropstellen”, zo luidt het advies van de life coach. “Stel jezelf vragen als: waar doe ik dit voor? Voor wie doe ik dit? Als je geld uitgeeft dat je niet hebt, omdat je mensen een plezier wilt doen, kun je in de problemen komen.”

Rationeel gezien weten we dat onze vrienden willen afspreken om ons gezelschap, niet om ons geld. Toch kan het best lastig zijn om plannen of te zeggen, of om iets voor te stellen dat goedkoper is. Williamson’s words of wisdom: doe dat toch. Je moet het zien als kracht, en niet als schaamte. “Wanneer het gaat om dat soort ongemakkelijke gesprekken, gaat het om kracht en zelfvertrouwen om zoiets om te zetten in een gevoel van trots. Trots, want je komt op voor jezelf. Als je geen duidelijke financiële grenzen stelt, ben jij degene die eronder gebukt gaat, terwijl een goede vriend zich in je situatie zal inleven.”

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws