Niet blij met je baan? Dit moet je doen voordat je ontslag wilt nemen

Hiermee voorkom je een burn-out.

Nothing is going right tonight

Soms heb je andere verwachtingen van een baan of zijn er bepaalde veranderingen in je takenpakket geslopen waardoor je niet meer gelukkig bent met het werk dat je doet. Je zou de keuze kunnen maken om te stoppen met deze baan, maar er zijn een aantal dingen die je anders kunt doen, zonder direct ontslag te nemen.

Manier van werken

Geen zin om extra taken uit te voeren, of überhaupt geen zin om naar het werk te gaan: we ervaren allemaal weleens van dit soort dagen. Zien al jouw dagen er daarentegen zo uit? Naast dat je last zou kunnen hebben van 'quiet quitting', kun je ook honderd procent klaar zijn om ontslag te nemen. Maar wacht! Voordat je deze grote beslissing officieel maakt, zou je een aantal veranderingen in je manier van werken kunnen doorvoeren.

Slechte gewoontes

Anniki Sommerville schreef er een boek over en vertelt daarover aan Metro UK. The Big Quit is een gids voor mensen die hun relatie met hun werk willen veranderen. Te vaak stellen we geen grenzen aan ons werkleven en raken we burned out. Anniki stelt dat voor sommige mensen het beter is om ontslag te nemen, maar voor anderen leidt dit enkel tot het stoppen van slechte gewoontes - die je bij een nieuwe baan dus al snel weer oppikt.

Resultaat? Een burn-out binnen no-time. Anniki gelooft dat velen van ons leven met symptomen van een burn-out, zoals het hebben van een kort lontje, vaak huilen en slapeloosheid.

Verwachtingen

"We moeten stoppen met denken dat werk bedoeld is om de hele tijd vol gas te geven", zegt Anniki. "Jij stelt je eigen verwachtingen vast. Als je een e-mail ontvangt en je antwoordt binnen tien seconden, dan is de verwachting dat je dat blijft doen. Je stelt je eigen recordtijd in", vertelt ze. Ook beaamt de schrijfster dat een 'droombaan' niet bestaat; aan elke baan zitten voor- en nadelen. Het is goed om jezelf dat voor te houden.

Verder stelt ze dat als je een people-pleaser bent, je daaraan moet werken. Jij hoeft niet alles op je te nemen of binnen vijf minuten af te maken voor een ander. Het stellen van grenzen is daarbij van belang. "Een burn-out hebben is niet iets om naar te streven." Zo is dat!

Bron: Metro UK | Beeld: iStock

Carriere
  • Shot of a young businesswoman looking stressed while using a smartphone during a late night at work