‘Mijn vriend bedroog me drie jaar lang met een ander’

Af en toe vroeg ik aan Danny of hij nog contact had met zijn ex. Aangezien ze voor hem naar Nederland was verhuisd, leek me dat best logisch. Maar elke keer als ik ernaar vroeg, werd hij boos.

Vanaf het begin van haar relatie met Danny ervoer Linda (31) al een onderbuikgevoel. Ze negeerde het lange tijd – het zou wel niets zijn. Tot ze erachter kwam dat hij de relatie met zijn voormalige vriendin nooit had beëindigd.

De relatie

"Danny en ik leerden elkaar kennen op het werk. Hij kwam altijd dominant op me over, maar tijdens een werkborrel bleken we een goede klik te hebben. We raakten aan de praat en bespraken al snel van alles: mijn relatie die net voorbij was, mijn dochter die ik met mijn ex heb, en zijn relatie die ook niet zo lekker liep. Ons gesprek deed iets met me. Danny wist alles zo goed te verwoorden en in te spelen op de dingen die ik zei.

Na de borrel hielden Danny en ik contact. Hij was oprecht geïnteresseerd in me en ik merkte dat ik gevoelens voor hem kreeg. Maar omdat hij nog wel een relatie had, was ik terughoudend. Hij zei dat hij zijn relatie wilde beëindigen, maar dat hij het moeilijk vond. Zijn huidige vriendin was namelijk voor hem naar Nederland verhuisd vanuit Hongarije. Ik vond het lastig. Tot hij op een dag beweerde dat het over was. Vanaf toen hadden Danny en ik min of meer een relatie.

Verliefde blikken en lieve daden

Onze zogenoemde relatie hadden we nooit officieel uitgesproken, en dat wat we hadden wilde Danny geheimhouden: we werkten immers samen en hij had een hogere functie. Een aantal collega’s wist het wel, waaronder mijn beste vriendin met wie ik toen samenwerkte.

In het begin was Danny erg goed voor me. Hij was behulpzaam, zorgzaam en attent. Hij nam regelmatig een cadeautje voor mijn dochter mee, en als ik me niet goed voelde zorgde hij voor eten. Ook was hij heel ondernemend. Hij kon zo tegen me zeggen: ‘Kom, pak je spullen, ik ga je ergens mee naartoe nemen, dan gingen we een weekendje weg. We hadden het fijn samen, maar dat was enkel aan het begin.

Bergafwaarts

Af en toe vroeg ik aan Danny of hij nog contact had met zijn ex. Aangezien ze voor hem naar Nederland was verhuisd, leek me dat best logisch. Maar hij werd altijd boos als ik ernaar vroeg, of hij negeerde me dagenlang. Op zo’n domme vraag ging hij toch zeker niet in? Ik wist toch dat het uit was?

Danny begon zich steeds vreemder te gedragen. Zo was hij er bijvoorbeeld nooit voor me als ik hem nodig had – kerst bracht ik bijvoorbeeld alleen door – en afspreken kon alleen op zijn manier. Toen ik als verrassing naar zijn huis was gekomen, werd hij boos. ‘Ik doe de deur niet open. Denk je echt dat je zomaar kunt langskomen?’ En toen ik hem misliep nadat ik hem als verrassing van Schiphol wilde ophalen na zijn vakantie, kreeg ik enkel een koel appje: ‘Ik ben al thuis en ik heb geen behoefte om jou te zien.' Met tranen in mijn ogen ben ik toen naar huis gegaan. Wat ís dit voor man?

Geen pieken, wel dalen

Achteraf maakte Danny altijd excuses. Dan had hij spijt en stond hij diezelfde dag nog met bloemen op de stoep. Het ging van links naar rechts met hem, en dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Hij was ook erg controlerend. Danny was bang dat ik vreemd zou gaan, dus als ik met vriendinnen op stap of op vakantie ging, eiste hij dat ik hem continu appte of belde. Ik kreeg ontzettend veel stress van zijn gedrag.

Toen ik op een gegeven moment een nieuwe baan aangeboden kreeg, was ik ontzettend trots op mezelf. Ik had dat toch maar mooi voor elkaar gekregen met mijn mbo-opleiding. Tijdens een etentje in een restaurant vertelde ik Danny dat ik trots was, maar toch besloot bij mijn huidige werkgever te blijven. Hij was totaal niet blij voor me. Hij keek alleen naar mijn borsten en zei: ‘Weet je waarom zij willen dat je blijft? Omdat je er lekker uitziet. That's it.’ Ik stond met mijn mond vol tanden. Ik kreeg geen hap meer door mijn keel en wilde naar huis. Hij smeekte me om te blijven en zei dat hij het niet zo had bedoeld, maar dat de wereld nu eenmaal zo in elkaar zat. Hij wilde me daar alleen maar van bewust maken. Toen ik thuiskwam kon ik alleen maar huilen. Ik voelde me niks waard. Mannen zagen me alleen maar staan omdat ik er leuk uitzag.

Verslaafd aan de relatie

Mijn relatie met Danny ging nog lange tijd zo door. Op internet had ik inmiddels dingen gelezen over narcisme en de symptomen daarvan kwamen overeen met Danny's gedrag. Ik deed er in het begin alleen niets mee. Ik stak mijn kop in het zand. Ik bleef bij hem omdat ik verslaafd aan hem was geraakt, verslaafd aan het idee van ons. In het begin hadden we zulke goede momenten en die momenten wilde ik zo graag weer beleven: die liefdevolle blik van hem, het veilige gevoel dat ik bij hem had, uren kunnen praten. Ik snakte daar zó naar.

Ook Danny vond dat de relatie niet lekker liep. Hij voelde een afstand vanuit mij. Hij vond dat ik hem niet begreep, dat ik hem niet aanvoelde. Daarom kwam hij met het idee om een maand na te denken over onze gevoelens, geen contact met elkaar te hebben en om elkaar te blokkeren via WhatsApp. Hij hield zich alleen niet aan die afspraak en bleef sms'jes sturen. Eind januari zijn we nog naar een hotel gegaan om mijn verjaardag te vieren en te praten over onze gevoelens. Ik kreeg op de dag van mijn verjaardag een grote bos bloemen met een fles wijn. Maar die nacht weg mocht niet baten. We kregen enorme ruzie en besloten om een einde te maken aan onze relatie. Ik was helemaal op.

Kapot van verdriet

Na de breuk was ik een wrak en kreeg ik een burn-out. De breuk deed zoveel met mij en tijdens een borrelavond met vriendinnen barstte ik in tranen uit. Mijn vriendinnen moedigden me aan om me ziek te melden op het werk, zo kon ik volgens hen niet aan de slag. Ik wist dat ze gelijk hadden, maar vond het lastig. Hoe moest ik het op mijn werk vertellen? Iemand die nota bene voor het bedrijf had gewerkt, was de grootste oorzaak. Uiteindelijk nam ik mijn leidinggevende in vertrouwen. Hij reageerde begripvol en gaf me alle ruimte en tijd die ik nodig had.

In de weken erna heb ik alleen maar gehuild, paniekaanvallen gehad en plafond diensten gedraaid. Ik was al blij als ik mijn kind naar school kon brengen. Ik wist dat ik hulp nodig had en vond uiteindelijk een narcismecoach via Instagram. Zij heeft me heel goed geholpen en na drie maanden keerde ik weer terug naar mijn werk. Ik dacht dat ik het gedoe met Danny achter me kon laten, maar opeens hoorde ik via via dat Danny één dag na onze hotelovernachting was gaan samenwonen met zijn ex. Maar blijkbaar had hij haar na een paar weken weer op straat gezet, omdat het volgens Danny niet werkte. Voor mij vielen alle puzzelstukjes op z'n plaats en wist ik zeker dat hij het nooit had uitgemaakt. Mijn onderbuikgevoel had dus al die tijd gelijk.

De ex-vriendin

Na een paar dagen nagedacht te hebben, besloot ik haar een berichtje te sturen via Instagram. Ik zocht bevestiging en wilde weten of ze inderdaad al die tijd een relatie met Danny had. Dat bleek het geval. Ik vertelde haar dat ik Danny’s ex was en dat ik de laatste drie jaar een rare relatie met hem had. Als zij de behoefte had om te praten, dan stond ik daarvoor open.

Diezelfde avond belde ze me nog, Jana. Uit haar verhaal aan de telefoon kwam al snel naar voren dat Danny haar hetzelfde behandelde. Jana wist al die jaren niet van mijn bestaan af en daarom had ze veel vragen. Nadat ze aangaf dat ze behoefte had aan een fysieke ontmoeting, stemde ik in.

Jana en ik spraken af in een restaurant van een hotel. Ik was enorm zenuwachtig. We begroetten elkaar met een knuffel – ze grapte dat wij eigenlijk al die jaren ook een relatie met elkaar hadden gehad – en we raakten aan de praat. We bespraken wat er allemaal was gebeurd en legden verhaallijnen naast elkaar. Blijkbaar hadden Jana en Danny samen een bod op een huis gedaan toen ik op Ibiza op vakantie was met mijn beste vriendin, en dat terwijl hij mij dagelijks huilend opbelde, omdat hij bang was dat ik een ander zou ontmoeten op Ibiza. Hij bleek echt een dubbelleven te leiden. Gek genoeg had ik een heel leuke avond met Jana. Ik snapte wel waarom Danny voor ons allebei was gevallen. We leken veel op elkaar: we wilden beiden het beste uit onszelf halen en stonden altijd klaar voor een ander. Ik denk dat Jana en ik die avond wel drie flessen wijn hebben leeggedronken.

Met Danny heb ik nu al langere tijd geen contact meer, ik heb hem overal op geblokkeerd. Toch kan hij de controle niet loslaten. Hij is meerdere keren gespot terwijl hij door mijn straat reed, vraagt naar mij via gemeenschappelijke vrienden of collega’s, en dat terwijl hij blijkbaar een nieuwe vriendin heeft in het buitenland. Net wanneer je denkt dat het klaar is, weet hij weer een weg of manier te vinden om mij aan hem te herinneren. Iets wat ontzettend veel energie kost, maar veel over hem zegt.

Ik ga nu weer leuke dingen doen: naar festivals of uit eten met vriendinnen of wat leuks doen met mijn dochter. Ik merk dat ik meer in het nu leef en weer oprecht van dingen kan genieten. Maar ik heb ook heus nog weleens mijn mindere momenten: dan zit ik de hele avond op de bank te huilen en denk ik: hoe heb ik het zover laten komen? Maar dat probeer ik nu echt achter me te laten. Het vertrouwen in mannen ben ik wel kwijt, maar ik hoop dat dat nog terugkomt. De tijd zal het leren."

Beeld: Kinga Cichewicz