Waarom je de zogenaamde '3-month rule' niet klakkeloos moet opvolgen

Volgens de regel zou je pas na drie maanden een goed beeld van iemand hebben. 

Waarom je de zogenaamde '3-month rule' niet klakkeloos moet opvolgen

De datingwereld is een jungle. Het is nogal een uitdaging om iemand te vinden die bij je past, goede intenties heeft én waarmee het klikt. Soms zien we door de bomen het bos niet meer. Om over alle (on)geschreven dateregels nog maar te zwijgen. Een van die regels is de '3-month rule', die bepaalt dat je pas na drie maanden een goed beeld hebt van je potentiële lover. Vinden jullie elkaar dan nog steeds leuk en ben je nog steeds graag samen, dan zou dat een heel goed teken moeten zijn. Maar klopt dit? Dating-experts hebben er een interessante kijk op.

De '3-month rule'

Volgens de beruchte 3-month rule komen de ware persoonlijkheid en intenties van de persoon met wie je datet pas aan het licht na drie maanden. Het zou zelfs een waar keerpunt kunnen zijn in relaties, want de kennis die je in tussentijd hebt opgedaan over de ander zou op dit cruciale punt bepalen of je met de ander samen wilt zijn. Waar dit idee vandaan komt? Het is een gedachte die al langere tijd meedraait in de datingwereld. In 2010 schreef auteur Ami Angelowicz er al over in een essay. "In de eerste drie maanden van het daten kijk je niet objectief naar de ander, maar zie je diegene zoals je die wilt zien", schreef ze toen in een artikel voor CNN. "Na een maand of drie beginnen die illusies te vervagen, en begin je te zien wie er echt tegenover je staat." Het is dus al een oudere gedachte, maar in de laatste anderhalf jaar tijd lijkt het een heilige datingregel geworden.

Je ware aard

Er schuilt een kern van waarheid in dit gedachtegoed. In het begin, wanneer je iemand net leert kennen, zet je altijd je voornaamste beentje voor. Je doet je best om de allerleukste versie van jezelf neer te zetten, zodat je de ander helemaal kunt inpakken. En we weten allemaal, dit is niet eindeloos vol te houden. Op een gegeven moment zie je een vermoeide, chagrijnige of luie kant van de ander. Ook die kant hoort erbij, die kant is menselijk. Dit is het punt waarop jullie beiden comfortabel genoeg zijn bij elkaar om deze karaktereigenschappen te tonen, en daarmee ook het moment om te bepalen of dat iets is wat bij jou past en waar je mee om kan gaan. En laat dit nu net vaak zijn rond de drie maanden.

Dit is wat de experts ervan zeggen

Is deze '3-month rule' dan de perfecte regel om als graadmeter te gebruiken? De meningen van dating-experts zijn erover verdeeld. Relatietherapeut Gabriela Reyes geeft haar cliënten een vergelijkbaar advies, en noemt de eerste drie maanden een soort 'proefperiode'. Binnen die tijd zal je erachter komen hoe iemand zich zal opstellen in de relatie wanneer stress, ruzies of onenigheden de kop op steken.

Therapeut Mazzola Wood vindt de regel te kort door de bocht. Mensen zijn niet allemaal te voorspellen, en niet al het problematische gedrag komt in de eerste maanden al naar voren, bewust of onbewust. Een narcist kan heel goed manipulatieve tactieken hebben en daarmee zijn ware aard verbergen, waardoor diegene na drie maanden nog steeds helemaal perfect lijkt.

Het is dus niet zo zwart-wit. Of je wilt vasthouden aan deze regel, is aan jezelf. Wat de experts wel adviseren is om je verwachtingen over de relatie uit te spreken, en daarop te baseren of je verder wilt gaan met elkaar. En daarvoor is een goede match nodig. Het is natuurlijk veel belangrijker of jullie op één lijn liggen over fundamentele dingen in het leven, zoals kinderen en trouwen bijvoorbeeld. Staar je alleen niet blind op de 'perfecte match op papier', maar neem zeker je gevoel hierin mee. Happy dating!

Lifestyle
  • Well + Good
  • Adobe Stock