6 tekenen dat je met een micromanipulator dealt

Er zijn een aantal manieren waarop je micromanipulatie kunt herkennen en ermee kunt dealen.

Young Couple Arguing and Fighting. Domestic Violence Scene of Emotional abuse, Stressed Woman and aggressive Man Having Almost Violent Argument in a Dark Claustrophobic Hallway of Apartment.

Manipulatie kan heel obvious zijn, maar soms sluipt het stilletjes in je relatie met iemand. Dan is het subtiel en makkelijk over het hoofd te zien, denk aan passief-agressieve opmerkingen of vragen waardoor je gaat twijfelen aan je normen en waarden. Dan moet je dealen met een micromanipulator.

De definitie

Micromanipulatie komt vaak voor bij narcisten, zegt Hillary Schoninger, gecertificeerd sociaal werker tegen The Healthy. Mensen met narcisme zijn altijd bezig met hoe ze de aandacht naar zichzelf toe kunnen trekken en hoe ze het gesprek over henzelf kunnen maken. Er zijn een aantal manieren waarop je micromanipulatie kunt herkennen en hoe je ermee kunt dealen.

Probeert iemand totaal niet mee te werken, wanneer je afspraken met diegene maakt en moet alles volgens het schema van die persoon lopen? Dan kun je te maken hebben met een micromanipulator. Diegene moet altijd de controle hebben en neemt gevoelens en tijd van anderen niet in overweging.

Out-of-the-blue

Micromanipulators proberen je aandacht te zoeken door je op willekeurige momenten te contacteren. Denk bijvoorbeeld aan die vriend of vriendin die uit het niets een berichtje stuurt, alleen maar om een reactie van jou te krijgen. Natuurlijk betekent dit niet altijd direct dat iemand je probeert te manipuleren, maar bekijk het vooral in combinatie met andere tekenen.

Sympathie

In sommige gevallen zijn die out-of-the-blue contactmomenten een manier om sympathie bij jou op te wekken, om zo je aandacht wat langer vast te houden. "Het gaat vaak om het keren van het gesprek naar hen - waardoor ze zich empowered voelen", vertelt Schoninger. "Wat ze ook nodig hebben, ze gaan hun best doen om jou te laten reageren."

Compliment

Heb je weleens van mensen een compliment gekregen dat niet gemeend voelde? En dat je dat kunt horen aan de toon waarop iemand iets zegt? "Ik vind dat eigenlijk een micro-agressie, maar het is ook manipulatief in de zin dat iemand iets probeert te zeggen, maar het niet authentiek is. Het zou vanuit de goedheid van iemands hart moeten komen, maar diegene maakt het smerig. Dat is manipulatie."

Schuldgevoel

Nog een manier waarop een micromanipulator het 'slachtoffer' speelt, is door je schuldig te laten voelen, zelfs als ze je daarvoor moeten gaslighten (dit houdt in dat iemand je mentaal manipuleert zodat je een situatie anders gaat zien).

De werkelijkheid veranderen

"Als je naar het geheel kijkt, dan is manipulatie altijd een manier om de werkelijkheid te veranderen zodat iemand krijgt wat diegene wil", zegt Schoninger. Belangrijk om op te letten dus als je micromanipulatie vermoedt.

Bron: The Healthy | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Young Couple Arguing and Fighting. Domestic Violence Scene of Emotional abuse, Stressed Woman and aggressive Man Having Almost Violent Argument in a Dark Claustrophobic Hallway of Apartment.