Voor eens en altijd: zo bereken je je eigen beha-maat

Een verkeerde maat kan zomaar klachten geven, dus reken het zelf eens uit.

Young woman closing her bra

Het dragen van een goed passende beha zit niet alleen prettig gedurende de dag, het kan je outfit ook naar een hoger niveau tillen. Om nu voor eens en altijd eens de goede cup- en bandmaat te berekenen, hebben we voor je op een rij gezet hoe je dat het beste kunt doen.

Goede ondersteuning

Je borsten hebben goede ondersteuning nodig, waarbij het dragen van de juiste maat beha dus essentieel is. Bij het dragen van een verkeerde maat kun je bovendien klachten krijgen zoals nek- en rugpijn. Natuurlijk kun je naar een lingeriewinkel gaan om de juiste beha-maat op te meten, maar ook thuis kun je heel gemakkelijk de maat opmeten.

Stap 1: Bandmaat opmeten

Het enige wat je nodig hebt is een spiegel, meetlint en een beha die je al hebt (let op: zonder push-up effect, anders smokkel je er zo weer een cup bij). Daarnaast is het ook belangrijk dat je beha niet voorgevormd is. Wat je moet doen: je gaat voor de spiegel staan met het meetlint om je middel. Zorg ervoor dat deze net onder je behaband valt. Op deze simpele manier weet je welke omtrek je hebt en dus ook welke bandmaat je nodig hebt.

Stap 2: Cupmaat opmeten

Oké, nu je je bandmaat weet wil je natuurlijk ook je cupmaat weten. Doe het meetlint achter je rug en leg het over het breedste gedeelte van je borsten. Dan is het tijd voor een rekensommetje. Pak het getal van je cupmaat en haal hier het getal van je bandgrootte af. Per 2,5 centimeter verschil heb je te maken met een andere cupmaat.

  • 2,5 cm verschil: cup A
  • 5 cm verschil: cup B
  • 7,5 cm verschil: cup C
  • 10 cm verschil: cup D
  • Zo gaat het per 2,5 cm verder voor de overige cups.

Easy as that! Op deze manier kan je thuis dus gemakkelijk je eigen beha-maat opmeten. Let hierbij wel op dat dit een schatting is. Alle borsten zijn anders en het kan nooit kwaad om ook wat andere maten te proberen, helemaal met het grote aantal soorten pasvormen en modellen dat in de lingeriewinkels te vinden is. Maar een handig uitgangspunt? Dat is het zeker!

Bron: Beau Monde, Ze | Beeld: iStock

Fashion
  • Young woman closing her bra