Olcay Gulsen: 'Ik ben een feminist in hart en nieren'

"Er zit structureel zoveel ongelijkwaardigheid in onze samenleving, dat ik vind dat we grote stappen moeten nemen in plaats van te blijven hangen in kleine discussies."

Opening Boekenweek 2022 met 70ste Boekenbal

Echt een verrassing is het niet dat modeontwerper en presentatrice Olcay Gulsen nu in het mode-programma Heb Ik Wat Van Je Aan? te zien is. Al is mode heus niet de enige interesse van de designer – dat bewees ze ook al met haar programma Fatale Liefde. In de nieuwste Grazia vertelt ze ook meer over haar feministische mindset.

Hard maken voor belangrijke zaken

Van Olcay Gulsen weten mensen dat ze niet zomaar een blad voor de mond neemt. In een recent interview zei de designer bijvoorbeeld dat ze vond dat het feminisme een beetje een afgelikte boterham was geworden. Een stevige uitspraak. In het nieuwste nummer van Grazia geeft Olcay er wat opheldering over: "Ik bedoel dat er structureel zoveel ongelijkwaardigheid in onze samenleving zit dat ik vind dat we grote stappen moeten nemen in plaats van te blijven hangen in kleine discussies."

De ontwerper doelt daarmee onder andere op het gebruik van de juiste aanspreekvormen. "Tuurlijk is de discussie over de aanspreekvormen 'hij', 'zij' en 'hen' belangrijk, maar ik denk dat er meer focus mag zijn op de echte problemen, zoals het abortusrecht dat vrouwen in Amerika nu zomaar afgenomen kan worden. Meisjes die worden verkracht en zwanger raken, mogen het in sommige staten niet laten weghalen. Een basisrecht wordt hen ontnomen, dáár zouden we ons met z’n allen druk over moeten maken. Ik vind het heel angstaanjagend wat daar gebeurt, het is alsof we terug in de middeleeuwen zijn."

Feminist

Olcay ziet zichzelf zeker als feminist: "Ik ben een feminist in hart en nieren", verduidelijkt ze. "Ik zie mezelf als een vrouwenpionier; op mijn manier sta ik altijd op wanneer een vrouw in nood is, zowel in mijn programma's als in het echte leven." Zo vervolgt de presentatrice dat ze onlangs nog een naar incident aanschouwde op Schiphol. Een man ging tekeer tegen een vrouw, smeet haar telefoon en koffer weg en maakte de vrouw aan het huilen. "Op dat moment dacht ik: ik ga mijn vlucht gewoon missen, want deze vrouw heeft hulp nodig. Ik wilde haar niet alleen laten, want dat is het ergste wat je kunt doen, zo weet ik nog van vroeger toen mijn moeder werd mishandeld en iedereen wegkeek."

Olcay haalde er vervolgens de marechaussee bij en die vroeg de man of hij weg wilde gaan. De vrouw was erg in paniek. "Het mooie was dat er binnen een mum van tijd tien, vijftien andere vrouwen bij kwamen staan om mij te helpen. Dat is feminisme!”

Bron: Grazia (Jill Waas) | Beeld: BrunoPress

Celebrity
  • AMSTERDAM, 08-04-2022, Escape Opening Boekenweek 2022 met 70ste Boekenbal in zinderende Escape met als thema de nacht is van de liefde. Op de foto: Olcay Gulsen