20 Amerikaanse celebrities die zich openlijk hebben uitgesproken over hun abortus

Onder anderen Whoopi Goldberg, Laura Prepon, Nicki Minaj en Alyssa Milano spreken openlijk over hun beslissing om een zwangerschap af te breken.

Lees ook

Het recht op abortus is een mensenrecht. Het is basisgezondheidszorg. Toch besloot het Hooggerechtshof in Amerika vorige week om Roe v. Wade terug te draaien, waardoor staten zelf kunnen bepalen of ze abortussen legaal willen houden. Naar aanleiding hiervan deelde actrice Laura Prepon gisteren haar persoonlijke ervaring met een veilige abortus. En daarmee is ze niet de eerste Amerikaanse celebrity die zich hierover uitsprak.

Abortussen in Amerika

Een op de vier vrouwen in Amerika zal in haar leven een abortus ondergaan, zo bleek uit eerdere cijfers. Een abortus ondergaan is daarmee veelvoorkomend, maar veel praten vrouwen er niet over. Met het terugdraaien van Roe v. Wade zal er veel veranderen.

Rijke Amerikaanse vrouwen en vrouwen met veel connecties zullen zich een abortus kunnen blijven veroorloven, zo stelt Diana Greene Foster, hoofdonderzoeker van het baanbrekende Turnaway Study (een onderzoek naar de effecten van een ongewenste zwangerschap op het leven van vrouwen). Maar de minder bevoorrechte vrouwen (arme vrouwen, vrouwen van kleur, immigranten etc.) die hun zwangerschap niet willen uitdragen, zullen gedwongen worden zwanger te blijven. “Mensen realiseren zich niet hoeveel het hebben van geld je kan tegenhouden om een abortus te ondergaan, om een kliniek te vinden, om daarvoor te betalen, om naar de kliniek toe te reizen, om daar te overnachten en om een oppas te betalen.”

Het terugdraaien van Roe v. Wade is daarom een heel zwarte bladzijde in de geschiedenis van Amerika. Veel mensen zien in hoe ernstig dit is. Hierdoor spreken steeds meer mensen zich uit over de abortus die zij hadden, waaronder een aantal Amerikaanse beroemdheden.

Laura Prepon 

Abortus

“Een van de ergste dagen van mijn leven was toen ik de keuze maakte om in het tweede trimester een zwangerschap af te breken”, begint Laura Prepon haar bericht op Instagram. De actrice en haar partner kwamen erachter dat hun kindje de zwangerschap niet zou overleven en dat ook Laura’s leven daarmee in gevaar kwam. Laura had toen wél de keuze om haar zwangerschap af te breken. “Iedereen heeft zijn eigen verhaal bij het zoeken naar deze medische procedure en ik leef mee met iedereen die voor deze onmogelijke beslissing is gekomen. Ik bid voor ons allemaal, dat we door deze uitdagende tijd heen kunnen komen en de macht over ons eigen lichaam terugkrijgen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Laura Prepon (@lauraprepon)

Nicki Minaj

Abortus

Op 16-jarige leeftijd ontdekte zangeres Nicki Minaj dat ze zwanger was. Ze was nog maar een tiener en besloot de zwangerschap af te breken. “Het was het moeilijkste waar ik ooit doorheen ben gegaan”, vertelde ze hierover in een openhartig gesprek met Rolling Stone in 2014. “Ik dacht echt dat ik dood zou gaan.” Ze voelde zich ‘haunted‘ door de ervaring, maar dat veranderde haar mening over veilige en legale abortussen niet. Ze is nog altijd pro-choice. “Ik was niet klaar. Ik kon een kind niets bieden.”

Phoebe Bridgers

Abortus

Een dag nadat het nieuws uitlekte dat het Hooggerechtshof toestemde om Roe v. Wade terug te draaien, deelde muzikant Phoebe Bridgers haar eigen ervaring met een legale, veilige en toegankelijke abortus. “Ik heb een abortus gehad in oktober van vorig jaar toen ik op tour was”, schreef ze op Twitter. “Ik ging naar planned parenthood, waar ze me een abortuspil gaven. Het was makkelijk. Iedereen verdient deze toegankelijkheid.”

Uma Thurman

Abortus

In september van vorig jaar deelde actrice Uma Thurman een krachtig opiniestuk in The Washington Post. Hierin schreef ze over haar ongeplande zwangerschap die ze ontdekte op 15-jarige leeftijd. “Ik was net begonnen aan mijn carrière en had niet de middelen om voor een stabiel huis te zorgen.” Met haar ouders besloot de jonge Uma toen dat ze de zwangerschap niet door kon zetten. “We waren het erover eens dat de zwangerschap afbreken de juiste keuze was. Toch was mijn hart gebroken.”

Nu, vele jaren later, heeft Uma drie kinderen op de wereld kunnen zetten die haar grote trots en vreugde zijn. “Mijn leven is buitengewoon geweest, soms gevuld met liefdesverdriet, uitdaging, verlies en angst – net als het leven van zoveel vrouwen – maar ook getekend door moed en mededogen (…). Door er eerder voor te kiezen om mijn zwangerschap van toen te beëindigen, kon ik opgroeien en de moeder worden die ik wilde en moest zijn.”


Busy Philipps

Abortus

Ook Busy Philipps heeft zich uitgesproken over de abortus die ze had toen ze 15 jaar oud was. “Het is een keuze die ik heb gemaakt en een keuze waar ik geen spijt van heb”, vertelde ze daar in 2019 over. Ze moedigde met de hashtag YouKnowMe andere vrouwen aan om ook te vertellen over hun abortussen. Ze hoopte hiermee dat de tegenstanders van abortus het beter zouden begrijpen. Dat ze in zouden zien dat de procedure niet iets is waar alleen onbekende vrouwen voor kiezen, maar dat het ook kan gaan om hun geliefden. “Ik schaam me niet”, vertelde Busy nog over haar abortus. “Ik ben blij dat ik de baby van die vent niet heb gekregen.”

Whoopi Goldberg

Abortus

Op 14-jarige leeftijd raakte Whoopi Goldberg zwanger en het zorgde ervoor dat de tiener totaal in paniek raakte. Over haar ervaring vertelde ze destijds meer in het boek The Choices We Made van Angela Bonavoglia. “Ik praatte er met niemand over. Ik was in paniek”, vertelde ze in het boek, waarin ook 24 andere vrouwen hun ervaring met een abortus delen. Whoopi probeerde op verschillende, gevaarlijke manieren om van de zwangerschap af te komen en nam gevaarlijke giftige pillen. “Ik was te bang om aan iemand uit te moeten leggen wat er aan de hand was.” Wat Whoopi haarzelf aandeed, mag zich in geen enkel geval herhalen.

Chelsea Handler

Abortus

In haar tienerjaren raakte Chelsea Handler twee keer onverwachts zwanger. De eerste keer toen ze 16 jaar oud was. Samen met haar ouders ging ze toen naar Planned Parenthood voor een abortus. “Toen het over was, was ik zo opgelucht”, vertelde ze daar in 2016 over aan Playboy. Hetzelfde jaar raakte ze opnieuw zwanger en opnieuw beëindigde ze de zwangerschap. “We maken allemaal fouten. Ik heb het twee keer verpest op mijn zestiende en ik ben dankbaar dat ik daarna verstandiger werd, en dat ik in staat was om een legale abortus te krijgen, zonder mijn gezondheid te riskeren. Ik ben nu 41 en ik denk nooit: “God, had ik die baby maar gehad.”

Amber Tamblyn

Abortus

Ook actrice Amber Tamblyn heeft van haar abortus geen geheim gemaakt. In 2019 tweette ze over haar ervaring. “In 2012 heb ik een abortus gehad”, schrijft ze. “Het was een van de moeilijkste keuzes die ik ooit heb moeten maken. Ik denk er nog steeds aan. Maar dit betekent niet dat ik spijt heb van mijn beslissing.” Ze vervolgt dat het voor haar op dat moment de juiste keuze was. “Ik heb daar geen enkele twijfel over.”

Tess Holliday

Abortus

Op 20-jarige leeftijd werd model Tess Holliday voor het eerst moeder van zoontje Rylee en in 2016 werd ze opnieuw moeder van Bowie. Toen ze in 2019 ontdekte dat ze opnieuw zwanger was, besloot ze dat ze niet nog een keer een zwangerschap wilde meemaken. “Mijn mentale gezondheid zou het niet aankunnen om opnieuw zwanger te zijn en ik maakte de keuze voor MIJZELF en uiteindelijk mijn familie”, vertelde ze over haar abortus op Instagram. “Het was niet makkelijk om te doen, maar het was nodig. Heb ik spijt van mijn keuze of twijfel ik erover? Helemaal niet.”

Milla Jovovich

Abortus

In 2019 deelde Milla Jovovich op Instagram dat ook zij een keer een abortus heeft gehad. “Zelf heb ik 2 jaar geleden een noodabortus ondergaan. Ik was 4,5 maand zwanger en ik was voor een shoot op een locatie in Oost-Europa.” Milla was vroegtijdig aan het bevallen en tijdens de abortus moest ze wakker blijven. “Het was een van de meest gruwelijke ervaringen die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb er nog steeds nachtmerries van. Ik was alleen en hulpeloos. Als ik denk aan het feit dat vrouwen door nieuwe wetten misschien in nog slechtere omstandigheden te maken krijgen met abortussen dan ik, dan draait mijn maag zich om.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Milla Jovovich (@millajovovich)

Rose McGowan

Abortus

Onder de hashtag #HonestAbortion deelde actrice Rose McGowan dat ze eens een abortus heeft gehad. “Ik heb geen spijt van mijn keuze en de keus was niet zomaar gemaakt”, vertelde ze daarover. Ook benadrukt ze dat het ieders eigen keuze is. “Als je geen abortus wilt ondergaan, dan doe je het niet. Mijn lichaam, mijn keuze.”

Vanessa Williams

Abortus

Ook zangeres Vanessa Williams had een abortus toen ze een tiener was, zo deelde ze in een interview met ABC. “Zwanger zijn is een van de engste dingen die je overkomt in het leven”, vertelde ze toen. Tijdens haar zwangerschap ging Vanessa nog naar high school. “Ik wist dat ik niet bereid was om te doen wat nodig was.”

Alyssa Milano

Abortus

In haar podcast Sorry, not Sorry deelde ook Alyssa Milano haar eigen ervaring met abortussen. Ze onderging er twee in 1993, omdat ze wist dat ze er niet klaar voor was om moeder te worden. “Ik was voor het eerst verliefd, op een manier waarop je alleen verliefd wordt als je jong bent.” Toen ze ontdekte dat ze zwanger was, besloot ze dat ze de zwangerschap wilde beëindigen. “Het was mijn keuze. En het was absoluut de beste keuze voor me. Het was niet makkelijk. Het was niet iets wat ik wilde, maar het was iets wat ik nodig had, zoals dat vaak gaat met gezondheidzorg.”

Nog meer ervaringen

Bovenstaande vrouwen zijn slechts een kleine greep celebrities die zo moedig waren om zich hierover uit te spreken. Naast hen spraken in het verleden ook nog andere celebraties zich uit over de abortus die zij ondergingen, zoals Rita Moreno (ze onderging er een toen ze 20 jaar was en abortussen nog illegaal waren, ze belandde in het ziekenhuis, maar overleefde het gelukkig), Joan Collins (ze was 26 jaar oud en een kind zou het einde van haar carrière betekenen), Meadow Walker (ze ontdekte haar zwangerschap in 2020 en wilde die te midden van de pandemie niet doorzetten) en Hannah Gadsby (ze was verkracht en raakte zwanger). En ook comédienne Margaret Cho, zangeres Sinead O’Connor en televisiepersoonlijkheid Sharon Osbourne spraken zich eerder publiekelijk uit over de abortussen die zij hadden.

Bron: Glamour USA | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook