Indruk maken tijdens een presentatie? Zo doe je dat

Deze vijf subtiele handgebaren kunnen een grote impact hebben op anderen.

Voor een grote groep mensen spreken kan soms best spannend zijn. En dan werkt de tip om ze allemaal in hun ondergoed voor te stellen ook niet altijd even goed – je wil die ene collega liever niet in zijn white undies zijn. Gelukkig kun je met lichaamstaal een hoop bereiken.

Presentatie

Als we met anderen praten, gebruik je vast al wel je handen tijdens het vertellen. Je maakt een handgebaar, je zwaait ermee of je klapt in je handen om een punt te benadrukken. Maar wist je dat dit ook een goede manier is om een killer presentatie te geven?

Gebaren versterken namelijk wat je woorden proberen te zeggen. Jean S. Clarke, die hier onderzoek naar heeft gedaan, legt uit hoe dit zit: “De gebaren geven meer informatie, dus je begrijpt het beter, maar gebaren kunnen ook helpen om passie over te brengen.” Volgens hem zorgen gebaren ervoor dat je er geanimeerder uitziet en mensen eerder geloven in wat je zegt.

Handgebaren

Een handige tip voor wanneer je een presentatie moet geven aan je leidinggevende of als je je eigen bedrijf moet pitchen. Toch moet je niet volledig vertrouwen op je handgebaren, want je verhaal moet ook kloppen. Zo stelt Clarke: “Eén ding op zich is over het algemeen niet zo impactvol. Het gaat meer om continuïteit en consistentie van de boodschap.” De combinatie van een duidelijk en volledig verhaal en passende lichaamstaal is dus veel beter.

Van je hand over je hart tot handpalmen omhoog

Maar wat voor handgebaren moet je eigenlijk maken? Je kunt je lichaam voor zichzelf laten spreken, maar je kunt ook naar communicatie-experts luisteren. Volgens hen helpen deze vijf handgebaren je met opvallen en je woorden gedenkwaardiger te maken. 

1. Houd je vingers in een precisiegreep

Voor beginnende sprekers kan het nog best lastig zijn om handgebaren natuurlijk over te brengen. Volgens Clarke is de ‘precisiegreep’ of ‘de ring’ een van de makkelijkste om te proberen. Hiervoor breng je je duim en wijs- of middelvinger dichter bij elkaar om aan te raken of bijna aan te raken – een handgebaar waar voormalig president Donald Trump bekend om staat. “Het is een manier om tot een idee te komen”, aldus Clark.

2. Maak nummers met je vingers

Om cijfers sterker te maken, is het een eenvoudige en effectieve manier om met je vingers de nummers na te doen. Dit zorgt ervoor dat de anderen zich meer concentreren, omdat ze verwachten dat ze meer signalen zullen krijgen, zegt Andres Lares, communicatie-expert.

3. Houd je hand over je hart

Wanneer je tijdens je presentatie iets gevoeligs of emotioneels vertelt, helpt een hand over je hart bij het versterken van de boodschap. “Op zichzelf is het handgebaar niet enorm impactvol, maar terwijl je zegt ‘Dit is echt belangrijk voor mij’, brengt dit de boodschap wel verder over”, legt Lares uit.

4. Beweeg beide handen op en neer

Je handen op en neer bewegen alsof het een weegschaal is, werkt goed wanneer je twee opties vergelijkt. Je gesprekspartner zal hierdoor de ernst van de beslissing beter begrepen en maakt het je verhaal meer levendiger.

5. Houd je handpalmen omhoog

We weten allemaal dat een gesloten houding not done is. Toch doen we dat sneller wanneer we aan het praten zijn. Denk aan gesloten handen of handen op je rug. Wanneer je je handpalmen tijdens het presenteren omhooghoudt, geeft het een positief en ontwapenend gevoel aan de luisteraars.

Heb jij een belangrijke presentatie op de planning staan? Dan is het dus goed om ervoor te zorgen dat je verhaal consistent en volledig is. Oefen een paar keer met de handgebaren zodat het er natuurlijker uitziet. Ben je alsnog misselijk van de zenuwen? Door je presentatie goed voor te bereiden, zullen je collega’s dat vast niet door hebben.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws