Halina Reijn over succes in Amerika: 'Ik voel me hier heel prettig en wil kijken wat ik nog meer kan maken'

"Als ze hier eenmaal zien wat je kunt, gaan veel deuren open, daar wil ik natuurlijk wel gebruik van maken."

Premiere BODIES BODIES BODIES

De American dream lijkt werkelijkheid te worden voor Halina Reijn. Haar Amerikaanse regiedebuut Bodies Bodies Bodies wordt bejubeld, toch lijkt ze er vrij nuchter onder te blijven.

Succes in Amerika

In de nieuwste Marie Claire deelt Halina Reijn meer over haar succes in Amerika en hoe dat voor haar is. "Ik zit nu midden in de tunnel van de release en natuurlijk is het te gek dat de film zo goed wordt ontvangen. Maar ik probeer gewoon verder te schrijven aan volgende projecten en me niet te veel af te laten leiden", vertelt Halina. "Als vrouwelijke regisseur in Amerika krijg je al snel veel aanbiedingen. Dat is fijn, maar uiteindelijk wil ik het liefst mijn eigen werk maken."

Naar eigen zeggen werkte Halina erg ambachtelijk toen ze nog bij het toneel zat en dat wilde ze ook overbrengen op de acteurs met wie ze werkte. Andersom heeft ze ook veel geleerd van de Amerikaanse manier van werken. "Amerikanen hebben een enorme werkethiek, dat vond ik inspirerend", aldus de regisseur. "Als je zegt: ‘We gaan ervoor’, storten ze zich er helemaal op. We zaten met z’n allen in een hotel, afgesloten van de buitenwereld. Elke keer als ik door die gangen liep, moest ik bijna huilen van geluk, omdat ik mijn ‘kinderen’ weer ergens fanatiek teksten zag leren. Sommigen hadden hele dagboeken vol geschreven over hun karakter. Het was een mooie kruisbestuiving van twee culturen."

Waar ligt de toekomst?

Inmiddels heeft Halina Amsterdam verruild voor New York. Oorspronkelijk zou ze er slechts een paar weken wonen, maar toen de travel ban door corona werd ingesteld, bleef de regisseur er veel langer. Eerst in een hotel, inmiddels in een eigen appartement in West Village. En daar voelt ze zich erg thuis. "Het is een beetje een dorpje binnen New York en 't heeft de vibe van Amsterdam."

Of ze zich nu echt wil focussen op Amerika? Dat is nog wel een beetje uitzoeken. "Ik voel me hier nu heel prettig en wil kijken wat ik nog meer kan maken. Als ze hier eenmaal zien wat je kunt, gaan veel deuren open, daar wil ik natuurlijk wel gebruik van maken. Tegelijkertijd ben ik ook druk met mijn eigen projecten, die ik samen met Carice (van Houten) doe voor ons productiehuis Man Up. (...) Ik mis wel mijn vriend, vrienden en familie in Nederland en soms maakt het me onrustig: is mijn leven nu hier of daar? De komende tijd zal uitwijzen waar ik écht mijn plek vind." 

Verder lezen? In de nieuwste Marie Claire deelt Halina hoe het is om niet als actrice gekend te worden in Amerika, hoe het was om met Pete Davidson te werken en hoe ze te werk ging op de Amerikaanse set. Nu in de winkel! 

Tekst: Jill Waas | Beeld: BrunoPress

Celebrity
  • AMSTERDAM, 28-08-2022, Tuschinski Nederlandse Premiere Bodies Bodies Bodies in Koninklijk Theater Tuschinski te Amsterdam FOTO: Brunopress/Patrick van Emst Op de foto: Halina Reijn