Halina Reijn openhartig over haar internationale carrière

Naast actrice doet Halina Reijn nog veel meer.

Halina Reijn is vanaf 30 oktober te zien in de Scandinavische thrillerserie Conspiracy of silence, maar Reijn doet veel meer. Ze regisseerde onlangs haar eerste film Instinct en zette met Carice van Houten productiebedrijf Man Up op.

Vertel eens over Conspiracy of silence?

Lees ook: How I do the job – Bernadette Wijnings van Het Strategiekantoor en Blanco Services

“Het is een Scandinavische politieke thrillerserie over de wapenhandel, in de stijl van klassiekers als The killing en The bridge. Ik speel een Nederlands/Vlaamse, die directrice wordt van een wapenfabriek en in een mannenbolwerk vol corruptie belandt. Het gebeurt niet zo vaak dat je de kans krijgt om zo’n sterke vrouwenrol te spelen en dan ook nog eens in zo’n topserie. Scandinavische  landen hebben een goede traditie qua hoge-kwaliteitsseries; ik was heel blij dat  ik daaraan mocht meewerken.”

Smaakt dit naar meer buitenlandse rollen?

Lees ook: Daten met een collega? 50 procent van de Nederlanders doet ’t

“Eigenlijk was hier al geen tijd voor, omdat ik natuurlijk onder contract sta bij Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam, red.), maar gelukkig mocht ik weg van Ivo van Hove, mijn regisseur. Inmiddels staat al een tweede seizoen op de planning. Ik zou het leuk  vinden om meer internationale projecten te kunnen doen, maar door mijn drukke  agenda – zeker nu ik ook ben begonnen met regisseren – is het lastig te combineren. Ook gaat er veel energie naar Man Up, het bedrijf dat Carice en ik zijn gestart om vrouwenverhalen meer op de voorgrond  te zetten.”

Jullie waren hier al mee bezig voordat de Time’s Up-beweging opkwam, toch?

“Klopt. We willen graag dat er meer  vrouwelijke verhalen komen en willen daar ons steentje aan bijdragen. Wij dachten: we gaan gewoon zelf dingen maken, net als actrices als Drew Barrymore ook al deden in Hollywood. Nu is het door de Time’s Up-beweging heel actueel; het feminisme staat opnieuw op de kaart.”

Meer lezen? Het complete interview is te vinden in de nieuwste Marie Claire!

Laatste nieuws