Wat je volgens experts moet weten over ‘fexting’

En dan met name over hoe je ermee kunt stoppen.

Dagelijks maken veel mensen zich er schuldig aan: ‘fexting’, ook wel bekend als ‘fighting over text’. Zelfs president Joe Biden en zijn vrouw Jill doen dat volgende laatstgenoemde weleens. Wat voor effecten heeft dat online ruziën en hoe zorg je ervoor dat het minder vaak gebeurt?

Waarom we aan fexting doen

Er zijn veel redenen waarom mensen de strijd aangaan via berichten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat ze het intimiderend vinden om in real life een conflict aan te pakken. Ook heb je bij het typen van een bericht meer tijd om na te denken, waardoor mensen minder snel het gevoel hebben dat ze hun geduld volledig kwijtraken of de strijd verliezen. Ten derde is het voor mensen die elkaar niet zo vaak in het echt zien makkelijker om veel online te communiceren, waardoor onenigheid ook al gauw via schermpjes wordt aangekaart.

Wat er allemaal onder fexting valt

Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand anders en jij het niet met elkaar eens zijn, maar fexting is geen constructieve manier om die onenigheid uit te praten. Sterker nog: in de meeste gevallen zorgt het er juist voor dat een ruzie escaleert. Dit zijn de gedragingen die volgens counselor Mykal Manswell onder fexting vallen:

  • Grof en vernederend taalgebruik
  • Verschillende berichten achter elkaar sturen met als doel iemand te kwetsen
  • Expres kortaf antwoorden
  • Emoji’s, GIFs en foto’s gebruiken om een negatieve emotionele respons uit te lokken
  • Wel berichten van de ander lezen, maar diegene vervolgens compleet negeren
  • Beginnen met typen zodat het lijkt alsof je gaat antwoorden, maar vervolgens nooit iets sturen

Schade op de lange termijn

Fexting leidt volgens Manswell makkelijker tot misverstanden dan in real life met elkaar ruziën. Daar zijn meerdere redenen voor. “Woorden kunnen worden verdraaid, een grote hoeveelheid berichten kan voor irritatie zorgen en het gesprek is niet wederzijds geaccepteerd door beide partijen”, aldus Manswell. Het kan ook gebeuren dat een welgemeend bericht wordt opgevat als sarcastisch of ironisch, vooral wanneer de berichten die daaraan voorafgingen van ruzieachtige aard waren. Op lange termijn kan fexting volgens Manswell leiden tot wrokgevoelens, een algeheel gebrek aan communicatie en uiteindelijk zelfs een break up in relaties.

Zo voorkom je het

Ruziën via een schermpje is dus op geen enkele manier een goed idee. Hoe zorg je ervoor dat het minder vaak gebeurt? Allereerst is het belangrijk om bij jezelf te rade te gaan wat je precies dwarszit en of je daar wel een punt van wilt maken. Als je er wel over wilt praten, kan dat natuurlijk het beste in real life. Is dat geen optie, dan kun je beter kiezen voor een telefoontje of video call dan voor het sturen van berichten. “De tone of voice, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal kunnen dan effectief worden geïnterpreteerd, wat de kans verkleint dat ze verkeerd worden begrepen”, aldus Manswell. Merk je dat de ander wel begint met fexting? Probeer dan telefonisch of via de videofunctie contact met diegene te krijgen.

Daarnaast is het belangrijk om altijd de ‘basisregels’ voor het aankaarten van problemen aan te houden. Spreek altijd vanuit jezelf (“ik denk”, “ik voel”, etc), begin niet over eerdere ruzies en probeer telkens zo kalm mogelijk te blijven. Praat altijd tegen de ander alsof diegene vlakbij je staat, ook als dat niet zo is. Beeld jezelf in dat jij de ander bent en denk na over hoe jouw woorden bij iemand anders aankomen. Spreek een codewoord af dat jullie kunnen gebruiken als de ruzie volgens een van beide partijen te ver gaat. Veel succes!

Bron: Well and Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws