Mis je je oude baan? Misschien is het tijd om te ‘boomerangen’

Of wil je gewoon terug naar je comfort zone?

Stel, je hebt een nieuwe baan gevonden en je neemt ontslag bij je oude. Je begint vol goede moed aan dit nieuwe avontuur, totdat je erachter komt dat het totaal niet is wat je ervan had verwacht. Eigenlijk zou je wel terug willen naar je oude baan. Boomerangen zou dan een optie voor je kunnen zijn.

Niet alleen

Als je denkt dat je de enige bent die zich zo voelt na het switchen van baan, dan heb je het mis. Een enquête uit 2022 onder Amerikaanse werknemers liet zien dat drie van de vijf mensen die ongelukkig zijn met hun nieuwe baan, zei dat hun oude baan beter was. De hoeveelheid mensen die echter als een boomerang teruggaan naar hun oude baan, blijft vrij klein, al doen steeds meer mensen het. Dat percentage is van twee procent naar ruim vier procent gegaan in twaalf jaar tijd.

Evalueren

En dat boomerangen voordelen met zich mee kan brengen blijkt wel weer. Het kan je namelijk helpen om kritisch naar je oude rol binnen een bedrijf of organisatie te kijken en erachter te komen wat je echt wil. Of je nou toe bent aan een hele andere functie, meer of minder uren wilt werken of gewoon je focus binnen je oude rol wilt verleggen, het is goed om het daar bij terugkeer over te hebben.

Voordeel

Het is daarbij natuurlijk wel van belang dat je op goede voet bij je oude werk bent weggegaan. Want ook voor je werkgever is het een voordeel als jij gaat boomerangen. Zo kan het namelijk zijn dat je werkgever jouw goede kwaliteiten binnen het team mist – wat jou weer kan helpen tijdens het onderhandelen over je functie of salaris. Ook is het gunstig dat jij als oud-werknemer alle ins en outs van de baan en het bedrijf al weet. Je hoeft gewoonweg niet echt ingewerkt te worden.

Toch kan het ook zijn dat je wilt boomerangen omdat je spijt hebt van je nieuwe baan. Dat kan gevoelens van schaamte met zich meebrengen door het feit dat je niet goed hebt kunnen inschatten dat deze nieuwe baan toch niks voor je blijkt te zijn. Ook het gevoel dat je weer terug bent bij af, kan snel voorkomen als je terugkeert naar je oude baan. Onthoud dan goed dat je altijd iets leert uit zo’n moment, zoals wat je jezelf wél ziet doen in de toekomst.

Comfort zone

Denk goed na voordat je terug wilt gaan naar je oude werkgever. Misschien voel je je op dit moment erg zenuwachtig of angstig op je nieuwe werk, maar kan dat bijvoorbeeld ook komen doordat je uit je comfort zone bent gestapt? Of past de baan echt niet bij je? Ben je bij je oude baan weggegaan omdat de werksfeer niet prettig was? Gaat dan veranderen als jij terugkomt of niet? Soms kun je het oude maar beter laten voor wat het was en is het een kwestie van doorzetten. Dat is aan jou.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws