Tekenen die erop wijzen dat je baas erg onzeker is

Het is voor werknemers vaak lastig om met een onzekere baas te werken.

We hebben van die momenten waarop we net wat minder sterk in onze schoenen staan. Dat ook je baas dit weleens ervaart, maakt diegene alleen maar menselijk. En dat is oké. Een dieponzekere baas kan er daarentegen voor zorgen dat de sfeer op de werkvloer er niet beter op wordt.

Gevolgen van een onzekere baas

Ga je ergens aan de slag? Dan verwacht je dat je baas of leidinggevende weet waar hij of zij het over heeft, iemand die autoriteit uitstraat. In de meeste gevallen is dat ook wel zo, maar af en toe tref je een chef die onzeker is over diens kunnen. Dit kan tot vervelende situaties leiden, zo weet werkvloerexpert Lynn Taylor.

Aan Huffpost vertelt de werkvloerexpert dat onzekere leidinggevenden het nog weleens kunnen afreageren op hun werknemers. Carrière-expert Lawrese Brown vult aan dat ze zich hierdoor zekerder voelen. “Een groot deel van hun zelfvertrouwen komt uit het vermogen om jouw gedrag te beheersen.” Hoe zich dat in de praktijk uit? Wij zetten enkele tekenen op een rijtje.

Ze doen zo weinig dat je bijna vergeet dat ze er zijn

De onzekerheid van je baas kan ertoe leiden dat diegene zich terugtrekt. Dit voelt voor diegene heel veilig. Als er dan iets volledig in de soep loopt, kan je leidinggevende zeggen: ‘Ik was er niet bij betrokken’. En dat terwijl een baas juist betrokken moet zijn bij projecten.

Nu is het niet de bedoeling dat je als werknemer je baas bij de hand neemt, maar volgens psycholoog Laura Gallaher zou je kunnen proberen om een psychologische veiligheid voor hen te creëren. “Je wilt ervoor zorgen dat je baas het idee heeft dat hij of zij niet door jou wordt beoordeeld. Het is namelijk de angst voor dat oordeel waardoor een onzekere baas zich op de achtergrond houdt.” Je kunt beginnen door je baas’ mening over een project te vragen.

Werkt ook dit niet? Dan heeft Taylor een belangrijk advies. “Vergeet niet dat je baan geen levenslange gevangenisstraf is”, stelt ze. “Als het onhoudbaar is, is het tijd om discreet naar een andere baan te zoeken.”

Een onzekere baas gaat er met de credits vandoor

“Bazen die onzeker zijn, zullen vaak de eer voor jouw werk opstrijken om meer credits voor zichzelf te krijgen”, vertelt Taylor. Dit gebeurt overigens niet alleen als een manager onzeker is, dit kan diegene ook doen als hij of zij het gevoel heeft dat anderen diens vaardigheden niet waarderen.

Wil je voorkomen dat dit weer gebeurt? Probeer je idee dan ook te delen met een andere leidinggevende. Hierdoor wordt het moeilijker voor je baas om jouw idee te stellen.

Ze kunnen er niet tegen als je hen op fouten wijst

Fouten maken is menselijk. Het kan jou gebeuren, maar ook je baas kan de mist in gaan. Vervelend, maar zo gaan die dingen. Een baas die onzeker is, ziet het daarentegen niet zo en kan erg boos worden wanneer je feedback geeft. “Als iemand zich onzeker voelt, is er minder samenwerking en minder censusvorming”, weet Brown. Iemand kan daarom enorm overdreven reageren als hij of zij feedback krijgt – laat staan wanneer je diegene wijst op een fout.

Heb je zo’n soort baas of leidinggevende? Dan is de kans groot dat je diegene niet zomaar op diens gedrag aanspreekt – je zou maar weer de volle laag over je heen krijgen. In plaats daarvan worden mensen in dit soort situaties erg waakzaam voor de dingen die hun werkgever frustreren. Dit klopt eigenlijk niet: een volwassen persoon moet gewoon zijn eigen emoties onder controle kunnen houden. Gelukkig is er wel iets dat je kunt doen. Brown tipt om feedback in groepsverband te bespreken in de vorm van vragen. “Als iemand erg explosief is, weet diegene ook wel dat dit gedrag niet gepast is. De kans is erg groot dat ze dit dan ook niet zullen uiten in het bijzijn van andere mensen.”

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws