Kan het hebben van meer ambitie dan je partner jullie relatie kapotmaken?

Misschien is het voor je partner niet logisch dat je zoveel tijd in je carrière steekt en niet in elkaar.

Shot of a young couple having a disagreement at home

Stel, je zit in een relatie en alles lijkt helemaal goed te gaan. Jullie hebben het leuk en zien wel een toekomst samen. Jij bent echter ook bezig met de toekomst van je carrière, terwijl je partner het allemaal wel goed vindt en geen grotere ambities in het leven heeft. Je lief houdt jou niet tegen in wat je wil bereiken, maar blijft zelf liever in de comfort zone. Kan dat verschil in ambitie problemen geven in jullie relatie, of is het iets wat niet zo'n big deal is?

Tijd apart

Psycholoog en therapeut Tara Quinn-Cirillo vertelt aan HuffPost UK of jullie hoeveelheid ambitie vergelijkbaar moet zijn voor een geslaagde relatie. In principe hoeft dat niet, stelt zij. "Het belangrijkste in iedere relatie is dat jullie elkaars ambitie steunen en de normen en waarden die daaronder liggen respecteren." Quinn-Cirillo zegt dat het gezond voor een relatie is om samen een leven te hebben, maar ook tijd apart te besteden en aan individuele behoeftes te werken. Je carrière draagt bij aan jouw eigen leven en heeft dus niks te maken met je lief.

Verschil

Toch kan een verschil in ambitie een kink in de kabel veroorzaken. De psycholoog legt uit dat mensen zich er bewust van moeten zijn dat ambitie er voor verschillende mensen anders uit kan zien. Zo kan het problematisch worden als degene in de relatie met meer ambitie dat laat doorsijpelen in zijn/haar/diens leven. Dat wat voor de ene persoon normaal is in het nastreven van een droombaan, is voor de ander bijvoorbeeld niet logisch. Misschien heb je wel minder tijd omdat je bezig bent met werken aan je bedrijf en voelt het voor je lief alsof je geen aandacht meer voor elkaar hebt.

Trigger

Het kan voorkomen dat een partner door persoonlijke omstandigheden niet het werk heeft kunnen bereiken wat diegene wil. Dan kan het triggerend zijn om jou wel te zien slagen. De key is dan zoals altijd om goed te communiceren. Over de tijd die je met elkaar doorbrengt of de tijd die je in jezelf en je carrière stopt, of over bijvoorbeeld de jaloezie die je misschien opmerkt bij je partner.

Omhoog

Over het algemeen is het prima om verschillende aspiraties in het leven te hebben. Blijf praten over jullie normen en waarden en jullie tijd samen. "Het is belangrijk om niet automatisch je ambitie opzij te zetten in het belang van een relatie", zegt Quinn-Cirillo. In een gezonde relatie til je elkaar omhoog en trek je de ander niet naar beneden. Zolang je dat voor ogen houdt, kan dat hartstikke goed samengaan.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Carriere
  • This is the last time I'm saying this