Te weinig tijd om te ontspannen? Dan is een ‘Awe-wandeling’ wat voor jou

Deze manier van wandelen kan stress, eenzaamheid, pijn en depressie verminderen.

Wandelen is populairder dan ooit, en we kiezen er steeds vaker voor om een rondje te lopen. Dagen worden opgesplitst in ochtend-, middag- en avondwandelingen en ondertussen blijven we op de hoogte middels podcasts en luisterboeken. Merk je dat je minder ontspannen bent na een wandeling? Dan kan een zogeheten Awe-wandeling helpen.

Awe-wandelen

Hoe fijn een lange wandeling ook is, in de realiteit gaat het altijd net even anders dan gepland. Even snel een blokje om voor je volgende vergadering of in je lunchpauze een kort rondje klinkt misschien ontspannen, maar uiteindelijk doet het weinig met je hersenen en voel je je na een wandeling nog steeds opgejaagd en gestrest. Herkenbaar? In dat geval is de Awe-wandeling wat voor jou. In de ‘Awe Study’ ontdekte wetenschappers van Northbay Hospital en UC Berkely dat het beoefenen van een Awe-wandeling je een gevoel van tijdloosheid kan geven. Dit kan uiteindelijk stress, eenzaamheid, pijn en depressie verminderen.

Mindful

Maar wat is Awe? Awe staat voor Attention (aandacht), Wait (wachten) en Exhale and expand (adem uit en zet uit). Tijdens je wandeling richt je je volledig op iets wat je waardeert, bewondert of geweldig vindt. Vervolgens pauzeer je je wandeling en versterk je de sensaties die je voelt. Door bewust bezig te zijn met je omgeving tijdens een wandeling, zit je minder in je hoofd en krijg je de kans om mindful te zijn over je omgeving. Hierdoor lijkt het of je meer tijd hebt en kun je daadwerkelijk ontspannen. En dat kan dus ook tijdens een wandeling van een kwartiertje.

In de natuur

Hoewel een wandeling door een mooi straatje een goede oefening is voor een Awe-wandeling, wordt aangeraden om dit uiteindelijk in een natuurlijke omgeving te doen. “Er wordt gesuggereerd dat de fysieke kenmerken van veel natuurlijke omgevingen fascinerend zijn en zo de zintuigen boeien”, legt dr. Wood uit. Wandelen middels de Awe-methode kan je daarnaast afleiden van stressfactoren in het leven, piekeren en negatieve gevoelens verminderen en positieve gevoelens verbeteren. Moeite waard, dus!

Bron: Stylist.co | Beeld: iStock

Laatste nieuws