Easy peasy: 5 zondagsrituelen waarmee je week veel makkelijker wordt

Laat die drukke week maar komen!

First morning coffee and online daily news

Hoewel we onze vrije zondag graag besteden aan relax-activiteiten – denk aan series kijken, buiten de deur koffie drinken en verder zo min mogelijk doen – kan het je zeker helpen om alvast wat preparing te doen voor de komende week. Dat scheelt je een hoop stress en chaos!

Relaxen

De zondag is bij uitstek geschikt om alvast wat kleine dingen te regelen voor je werkweek begint. Het geeft niet alleen wat orde in je hoofd, maar je kunt daarna ook veel beter ontspannen. Perfect om een maskertje te doen, een serie of film te kijken of om dat boek eens uit te lezen.

Sunday scaries

Wanneer je een bomvolle week voor de boeg hebt, is de kans ook groter dat je last krijgt van de beruchte zondagavondblues. Dit wordt volgens psycholoog Dr. Kalanit Ben-Arit veroorzaakt door de 'overgangstijd'. "Je gaat van een rustgevend en vrij weekend, naar een wat drukke en soms veeleisende werkweek. Overgangen activeren je zenuwstelsel, waardoor je kwetsbaarder bent om angsten in je hoofd toe te laten." Met wat voorbereidingen kom je al een heel eind, en deze 5 zondagsrituelen zijn zo klein dat je daarna weer verder kan met relaxen. Easy like sunday morning!

1. Schrijf je planning voor de komende week op

Of je agenda nog van papier is of in je telefoon zit: het is een goed idee om alles langs te gaan. Denk aan afspraken, yogalessen en zelfs rekeningen die betaald moeten worden. Hierdoor heb je meer controle en weet je beter hoe je week eruitziet. Tip van ons: schrijf afspraken van je telefonische agenda op een briefje en plak hem op de koelkast.

2. Ruim je kast op

We kennen het: je hebt in de ochtend haast en voor je het weet, is je kast een grote rotzooi. Gebruik de zondag daarom om alle stapels of hangers na te gaan en maak alles weer netjes. Je weet hierdoor ook beter wat je in de kast hebt en wat nog gewassen moet worden.

3. Leeg je handtas of werktas

Zeul jij altijd dezelfde tas overal naartoe of heb je een tas die uitsluitend voor werk is? Ruim hem eens goed op. Het zal je verbazen hoeveel papiertjes, verpakkingen, kruimels en lege pennen er in een tas zitten.

4. Verschoon je lakens

Niets is fijner dan naar bed gaan en frisse, schone lakens tegen je aan te hebben. Zo voelt het alsof je je letterlijk klaarmaakt voor de nieuwe week, en slaap je ook nog eens veel beter.

5. Doe alvast wat meal-prep

Drukke week en weinig tijd om uitgebreid te koken? Gebruik je vrije tijd op zondag om alvast wat snelle en gezonde maaltijden te maken. Dit hoeft helemaal niet zo lang te duren, door alvast groenten te hakken of quinoa te koken help je je toekomstige zelf een hele hoop. Of wat dacht je van een grote pan soep of stoofpot? Daar kun je dagen van smullen.

Laat de nieuwe week maar komen!

Bron: Her.ie | Beeld: iStock