Aha: dit is de reden waarom je moe wordt van koffie

Een slaapexpert legt uit hoe het zit.

Begin jij je dag met een kopje koffie voor een kickstart van de dag? Koffie is een sterk middel om je ochtend of ander moment van de dag een boost te geven. Toch bestaat er ook de mogelijkheid dat je er juist wazig en slaperig van wordt. Hoe dit komt? Het is eigenlijk best logisch te verklaren.

Bijwerkingen

Koffie lijkt altijd het redmiddel te zijn als je een boost energie nodig hebt. Maar hoe kan het dan dat je er slaperig van wordt? Volgens slaapexpert Vanessa Rissetto is dit logisch te verklaren. Het meest bekende effect dat cafeïne op de hersenen heeft, is alertheid. Maar dat is niet het enige. Als cafeïne onze hersenen raakt, hecht het zich aan de adenosinereceptoren van je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je slaperig voelt.

Suikercrash

Maar ook als je hersenen de adenosine niet langer verwerken, blijft er een adenosine-ophoping over. Je kunt je dus alsnog heel moe voelen, zelfs als je koffie drinkt. Ook hoeveel suiker je toevoegt kan hieraan bijdragen. “Als je veel suiker of zoetstoffen aan je koffie toevoegt, kun je een suikercrash krijgen. En daardoor kun je je moe of traag voelen”, legt Rissetto uit. Dat geldt overigens ook voor superzoete creamers en energiedrankjes.

Opnieuw beginnen

Ben jij iemand die de dag begint en eindigt met een kopje koffie? Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid dat je een cafeïnetolerantie hebt ontwikkeld. Hierdoor krijg je niet meer de kick die je vroeger van bijvoorbeeld een espresso kreeg. Het advies: afbouwen met cafeïne en later opnieuw weer gaan drinken. Hierdoor moet je lichaam weer opnieuw wennen. Let er wel op dat je dit langzaam doet, want anders kun je ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Bron: Pure Wow, Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws