Aha: zo krijg je sterkere nagels

Eet je nagels gezonder met deze voedingstips.

Het staat hoog op het beautyverlanglijstje: mooie en sterke nagels. Met nagelverharders en manicures kun je het een en ander voor elkaar krijgen, maar ook de juiste voedingsmiddelen dragen bij aan stevige nagels die niet snel scheuren of breken.

1. Noten

Noten zijn heerlijk en ze leveren ook nog eens gezonde stoffen voor je nagels. Zo zijn amandelen rijk aan vitamine E, bevatten cashewnoten behoorlijk wat zink en krijg je met paranoten veel selenium binnen.

Dit zijn allemaal voedingsstoffen die bijdragen aan de groei en gezondheid van je nagels. Als je iedere dag een handje noten eet, zie je dat zeker terug in de gezondheid van je nagels.

2. Kiwi

Het eiwit in je nagels, collageen, zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Wist je dat vitamine C bijdraagt aan de vorming van collageen? Kiwi, paprika en ook aardbeien zijn goede bronnen van deze vitamine. Zet deze voedingsmiddelen vaker op het menu als je stevige, gladde nagels wilt.

3. Zoete aardappel

Zoete aardappel staat bol van de vitamine A. Deze stof helpt om keratine aan te maken. Keratine is een belangrijk bestanddeel van gezonde nagels. Dit eiwit is namelijk de stof die je nagels hard maakt.

Ook andere oranje groenten, zoals pompoen en wortel, bevatten lekker veel vitamine A. Ook deze voedingsmiddelen kunnen dus helpen om je nagels een gezonde hardheid te geven.

4. Eieren

Eieren zijn één van de meest voedzame producten op aarde en bovendien een rijke bron van biotine. Biotine is een B-vitamine die essentieel is voor de groei van je nagels. Ook de vele aminozuren in eieren dragen bij aan een gezonde nagelgroei.

Zet dus iedere dag een eitje op het menu. Bijvoorbeeld een gekookt eitje bij je ontbijt, een gebakken eitje bij je lunch of een omelet bij je avondeten. Je nagels zullen je er dankbaar voor zijn.

5. Cacao

IJzer is een mineraal dat belangrijk is voor gezonde nagels. Een ijzertekort kun je onder andere herkennen aan breekbare nagels. Je vindt ijzer vooral in peper en lever, maar ook cacao en sesamzaad leveren deze belangrijke voedingsstof. Strooi dus vaker sesamzaad over je havermoutontbijtje of neem een beker gezonde chocolademelk.

Als je plantaardige bronnen van ijzer kiest, zorg dan dat je er altijd vitamine C bij neemt. Dat helpt bij de opname van dit belangrijke mineraal.

6. Avocado

Avocado’s herbergen verschillende stofjes die goed zijn voor je nagels. Denk aan vitamine A, B en E. Een goed idee dus om vaker avocado op het menu te zetten. Deze vrucht is heerlijk romig en je kunt er alle kanten mee op.

Je kunt van avocado’s een heerlijke dip maken, maar je kunt deze vrucht ook toevoegen aan een salade of smoothie. Je smoothie krijgt er een heerlijke romige smaak van, evenals een smeuïge textuur.

Vanwege de vele gezonde vetten en eiwitten en de geringe hoeveelheid koolhydraten passen avocado’s bovendien heel goed binnen een koolhydraatarm eetpatroon.

7. Zalm

Zalm zit boordevol gezonde omega 3-vetzuren. Een tekort aan deze vetten kan leiden tot broze nagels. Voor sterke en gezonde nagels is het dus een goed idee om vaker zalm op tafel te zetten.

8. Zonnebloempitten

Deze gezonde pitten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen voor je nagels. Denk aan ijzer, zink, vitamine B en E. Zonnebloempitten kun je zó uit je hand eten, maar ze zijn ook heerlijk door een salade of over je smoothie.

Je kunt van zonnebloempitten ook een gezonde reep maken. Op deze manier geniet je niet alleen van een lekker en voedzaam tussendoortje. Je krijgt meteen ook allerlei stoffen binnen die je nagels sterker maken.

Tekst: Health blogger Annemiek van der Krogt | Beeld: Vlada Karpovich

Laatste nieuws