Hoe je van een opgeblazen gevoel af kunt komen tijdens je menstruatie

Alsof krampen, hoofdpijn en pijnlijke borsten niet genoeg waren, kun je tijdens je menstruatie ook last hebben van een opgeblazen gevoel.

Een opgeblazen gevoel tijdens je menstruatie? Een groot deel van de vrouwen is er bekend mee. Daarom vandaag vijf manieren hoe je van dat verschrikkelijke gevoel kunt afkomen. You’re welcome. 

1. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium

Schotel jezelf een maaltijd voor waar geen voedingsmiddelen in zitten die je een opgeblazen gevoel bezorgen. “Voeding met veel kalium, zoals bananen, tomaten en asperges helpen bij het stimuleren van een goede vochtbalans.”, vertelt diëtist Isabel Smith aan Women’s Health Mag. Als de vochtbalans in je lichaam op peil is, heb je minder snel last van een opgeblazen gevoel. “Hetzelfde geldt voor het eten van gezonde vetten als chiazaad, noten en zalm.”

2. Let op je vocht-inname

Als je vochtbalans op peil is, heb je minder snel een opgeblazen gevoel. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken. Ook helpt het enorm om voedingsmiddelen binnen te krijgen, die uit veel vocht bestaan. “Denk aan selderij, komkommer, watermeloen.”

3. Eet geen gasvormende voedingsmiddelen

Uiteraard is het belangrijk om tijdens je menstruatie gezond te eten, maar groentes als broccoli en spruitjes kun je beter overslaan. Zo bevatten deze een complex suikersoort dat ook wel raffinose wordt genoemd. Mensen kunnen raffinose niet goed afbreken, wat kan leiden tot winderigheid en een opgeblazen gevoel. “Andere ‘boosdoeners’ in deze categorie zijn bonen, kool en bloemkool”, vertelt verloskundige en gynaecologe Sherry Ross aan het magazine. Ook kun je ui beter even overslaan.

4. Ga sporten

Als je erg last hebt van een opgeblazen gevoel is de kans groot dat je helemaal geen zin hebt om te sporten. Maar volgens experts is bewegen juist de manier om PMS-symptomen – waaronder een opgeblazen gevoel – te verminderen. Een studie uit 2018 die in BMC Women’s Health journal werd gepubliceerd toonde aan dat regelmatig bewegen enorm hielp. Zo bleek dat de dames die gedurende acht weken regelmatig aerobics deden, veel minder last hadden van een opgeblazen gevoel.

5. Dink minder cafeïne en alcohol

Alcohol en cafeïne kunnen PMS-symptomen als gevoelige borsten en een opgeblazen gevoel versterken. Ook kan koffie je spijsverteringskanaal overstimuleren en je darmen irriteren. Maar een kopje koffie minder drinken tijdens je menstruatie dus.

Bron: Women’s Health Mag, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws