Er is blijkbaar een link tussen menstruatiepijn en hoe zwaar een bevalling wordt

Er is een duidelijke overeenkomst te spotten.

Het is altijd moeilijk te voorspellen hoe zwaar een bevalling wordt voor een vrouw. Als je zelf zwanger bent, is dat misschien ook niet iets waar je continu mee bezig wilt zijn. Een beetje voorbereiding kan echter nooit kwaad. De Australische gynaecoloog Dasha Fielder vertelt je meer over wat je tijdens de bevalling kunt verwachten.

Hevige menstruatiepijn

Hoe pijnlijk de menstruatie zelf is, verschilt behoorlijk van persoon tot persoon. Waar de één minstens een dag in bed ligt tijdens de tijd van de maand, kan de ander nergens last van hebben. Voor die eerste groep heeft Fielder slecht nieuws. Volgens haar onderzoek zouden vrouwen met een pijnlijke menstruatie namelijk ook meer pijn ervaren tijdens de bevalling.

Soortgelijke krampen

“De eerste fases van een bevalling lijken erg op menstruatiekramp”, legt Fielder uit aan Mamamia. “Behalve dan dat de pijn tijdens je menstruatie gelijk blijft, en bij een bevalling juist blijft oplopen totdat de baby geboren is.” Het verband bestaat volgens Fielder omdat de spieren die tijdens de menstruatie aan het werk zijn, dezelfde spieren zijn als de spieren die je bij de bevalling gebruikt.

Daarnaast wordt de baarmoedermond in beide situaties wijder. Tijdens een menstruatie gebeurt dat om het baarmoederslijmvlies door te laten. Tijdens de bevalling heeft het als doel – niet echt een verrassing – om de baby door te laten. Een groot verschil is dat de baarmoedermond zich ongeveer één centimeter verbreedt wanneer je ongesteld bent, ten opzichte van zo’n tien centimeter tijdens de bevalling.

Pijn tijdens de bevalling

Betekent dat dat je bevalling dan ook tien keer zo pijnlijk is als je menstruatie? Dat niet per se. “De eerste fasen van de bevalling, waarin de baarmoedermond van nul naar vijf centimeter gaat, lijken erg op menstruatiekrampen. De weeën komen iedere 20 tot 30 minuten en voelen precies als menstruatiepijn”, legt de gynaecologe uit. Daarna neemt de pijn echter toe. “Bij zeven centimeter ontsluiting begint de overgangsfase. Vanaf dat moment wordt de pijn behoorlijk oncomfortabel, als dat nog niet het geval was.” We wisten dat het geen pretje was, maar het is toch even slikken…

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws