Aha: zo weet je of jij je gezicht te vaak reinigt

En hoe vaak je het dan wel moet doen.

Als je één ding in je huidverzorgingsroutine nooit mag overslaan, is het wel het reinigen van je gezicht. Het is skincare-regel nummer 1. Maar ga hierin ook niet te ver. Je kunt je gezicht namelijk ook te vaak wassen en dat resulteert in vervelende huidkwalen.

Hoe vaak reinigen?

Welk huidtype je ook hebt, je moet je huid altijd reinigen. Nu luidt de vuistregel van experts om dit twee keer per dag te doen: een milde cleanser in de ochtend en een diep-reinigende in de avond. Al hangt het ook een beetje af van je huidtype. “Mensen met een vette huid of die snel acne krijgen, kunnen hun gezicht het beste twee keer per dag reinigen, soms zelfs vaker als hun dermatoloog dat aanraadt”, vertelt dermatoloog Geeta Yadav aan Huffpost. Mensen die een droge huid hebben, zouden hun gezicht beter niet vaker dan twee keer per dag kunnen wassen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de huid nog droger wordt.

Hoewel de (wisselende) seizoenen een enorme impact op je huid kunnen hebben, speelt het niet zo zeer een rol in je cleansing-frequentie. In de winter kunnen de droge kou en de warme temperaturen binnenshuis er wel voor zorgen dat je huid droger wordt. Hierdoor kun je geneigd zijn om het reinigen van je gezicht over te slaan. Toch raadt schoonheidsspecialist Shani Darden aan om je gezicht alsnog ’s ochtends en ’s avonds te wassen. Wel is het belangrijk om dan rekening te houden met de temperatuur van het water waarmee je je gezicht reinigt (niet te heet, want uitdroging). Houd er ook rekening mee dat je geen cleansers gebruikt met agressieve ingrediënten die je huid ontdoen van hun natuurlijke oliën.

Te vaak reinigen

Over het algemeen moet je je gezicht dus twee keer per dag reinigen. Sommigen doen het vaker, omdat hun dermatoloog het aanraadt, en sommigen doen het omdat het hen verstandiger lijkt. Bijvoorbeeld voor of na het sporten. Maar hoe weet je nu of je jouw huid te vaak wast?

Als je huid droog aanvoelt, kan het een teken zijn dat je je gezicht te vaak reinigt. Al is dat niet altijd het geval. Het droge gevoel kan ook veroorzaakt worden door een cleanser die te agressief is voor je huid. Volgens Darden kan dit ervoor zorgen dat je huid droog en strak aanvoelt. Ook kan het droge plekjes en schilfering van de huid veroorzaken.

Dus heb jij onlangs je wasfrequentie verhoogd, of gebruik je sinds kort een nieuwe cleanser, en ervaar je huidproblemen? Dan is het de moeite waard om te kijken hoe je huid reageert op andere mildere producten, of hoe het reageert op een reinigingsbeurt minder.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws