3 manieren om je huid écht goed te hydrateren

Zeker tijdens deze kouder wordende maanden is hydratatie erg belangrijk.

Indonesian Woman Washing Her Face Using Beauty Cleanser Soap

Een van de bekendste huidproblemen is toch wel een droge huid. Er zijn genoeg crèmes die beloven vocht inbrengend te zijn, maar helpen die ook echt? Experts delen wat nu echt werkt om je huid goed te hydrateren.

Nadelen van een uitgedroogde huid

Een droge huid is allesbehalve aangenaam. Het kan strak en droog aanvoelen, maar het kan ook zorgen voor huidirritatie, zo vertelt Ifeoma Ejikeme, dokter in algemene geneeskunde en schoonheidsspecialist, aan Vogue UK. "Een uitgedroogde huid is een huid die een verminderd vermogen heeft om vocht vast te houden", legt ze uit. Overigens resulteert het niet alleen in een huid die niet prettig aanvoelt, maar het kan er ook voor zorgen dat je huid minder glowy is. Denk aan een doffe teint en fijne lijntjes die zichtbaarder zijn.

Het is niet alleen uit een esthetisch oogpunt belangrijk om je huid gehydrateerd te houden. Schoonheidsspecialist Pamela Marshall legt uit dat het ook belangrijk is om ontstekingen te voorkomen, zoals acne. "Als je een uitgedroogde huid hebt, zullen de talgklieren meer talg produceren. De overtollige talg kan dan voor ontstekingen zorgen. Ook zal het capillaire netwerk uitzetten als de huid is uitgedroogd, waardoor er meer roodheid zal ontstaan."

Wat je kunt doen om je huid te hydrateren? Wij delen hieronder enkele manieren.

Eet de juiste voedingsmiddelen

Veel water drinken is goed voor zoveel zaken, ook voor een gehydrateerde huid. Al houdt het daar niet mee op. Het is ook belangrijk dat je genoeg gezonde vetten eet. "We hebben zowel water als vetten nodig voor hydratatie", vertelt Marshall. "Voedsel als noten, zaden, avocado en vette vis heeft een positief effect op het algehele hydratatieniveau van de huid."

Kijk kritisch naar je huidverzorgingsproducten

Nu zijn onze huidverzorgingsproducten natuurlijk met bepaalde ingrediënten verrijkt om een reden, maar sommige ingrediënten kunnen er ook voor zorgen dat je huid vocht wat minder goed vasthoudt. "Je kunt alle hydraterende ingrediënten in de wereld gebruiken, maar als je te veel ingrediënten zoals alfa-hydroxyzuren (AHA's) gebruikt, zul je altijd last hebben van tekenen van uitdroging", vertelt Marshall.

Als voorbeeld noemt de deskundige ingrediënten als retinol en ander zuren. Ze kunnen wonderen verrichten voor je huid, maar alleen als je ze goed gebruikt. En daar gaat het helaas weleens mis. Veel mensen weten volgens Marshall niet hoe ze het moeten gebruiken. "Actieve ingrediënten zijn als een stuk taart – heerlijk om af en toe te nemen, maar op een dagelijkse basis kunnen ze de gezondheid van je huid beschadigen. Het gaat erom dat je de balans vindt tussen actieve ingrediënten, antioxidanten en beschermende ingrediënten." Een manier die momenteel erg geprezen wordt onder dermatologen, is skin cycling. Je gebruikt een actief ingrediënt dan maar een keer in de zoveel dagen, zodat je huid de dagen erna kan herstellen.

Neem meer hydrators op in je huidverzorgingsroutine

Hyaluronzuur is een van die hydration heroes - het kan tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht in water dragen - maar het is niet het enige ingrediënt dat hydraterend werkt. "Glycerine werkt als een natuurlijke moisturizer voor de huid", vertelt Dr. Ejikeme. "Het is helemaal niet duur, maar we horen er gewoon niet vaak over, omdat velen gek zijn op hyaluronzuur." Het kan zeker de moeite waard zijn om producten met glycerine in je huidverzorgingsroutine op te nemen. Bovendien trekt het ook nog eens dieper in de huid dan hyaluronzuur. Niet gek, toch?

Bron: Vogue UK | Beeld: iStock