Waarom sommige mensen altijd naar muziek ‘moeten’ luisteren

Het kan als coping vaardigheid gebruikt worden, en dat is niet altijd de beste methode.

Altijd een achtergrondgeluid werkt misschien kalmerend, maar of het echt goed voor je is? Think again! Therapeuten waarschuwen nu om er beter op te letten.

Muziek luisteren

In de auto, tijdens het werk en zelfs als je boodschappen doet. Sommige mensen luisteren altijd naar muziek. Hoewel het niet meteen slecht is om altijd Beyoncé te luisteren, kan er wel een diepere drang zitten om constant achtergrondgeluid te hebben. “Achtergrondgeluid kan worden gebruikt in een poging om onaangename emoties en gedachten af te leiden”, zegt klinisch psycholoog Jenna Carl.

Afleiding

Hoe vrolijk een nummer ook kan zijn, het dient dus snel als afleiding. Op deze manier afleiding zoeken, kan er ook voor zorgen dat je bepaalde gedachtes juist probeert te vermijden. Dat legt Juulia Karlstedt uit, een counselor die gespecialiseerd is in angst en perfectionisme. “In feite vullen we onze aandachtscapaciteit maximaal met andere stimuli in een poging om geen middelen meer te hebben voor de dingen die we proberen te vermijden.”

Wanneer de afleiding dan stopt, komen de onaangename emoties en gedachten weer in volle kracht naar boven. Muziek wordt dus gebruikt als coping-vaardigheid. Is dit meteen ongezond? Tot zekere hoogte niet. Wanneer je bijvoorbeeld emoties op je werk wilt beheersen, kan muziek helpen om af te leiden.

Copingstrategieën

Toch is er wel een addertje onder het gras: je wilt je emoties niet volledig of voor altijd ontwijken. “Je wilt later de tijd vinden om terug te keren naar je gedachten om ze te evalueren en de gevoelens te voelen die ze terugroepen”, zei Carl.

Vraag jezelf dus af of je ook op ander (effectieve) manieren met deze emoties om kunt gaan. Karlstedt moedigt aan om dit zonder oordeel of schaamte te doen, want ‘geen enkele copingstrategie is meteen goed of slecht’. Denk aan praten met een therapeut of vriend, het bijhouden van een dagboek of diep ademhalen.

En ja, je kunt nog steeds zorgeloos naar Lizzo luisteren. Maar merk je dat dat je dit doet om onderliggende gedachtes en emoties te coveren? Dan is dat niet de beste methode.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws