Wein und Wald: deze dingen wil je doen in het Zwarte Woud

Van wandelen en mountainbiken in de natuur tot wijn proeven bij de wijnboer.

Voor natuur, steden en wijn en spijs was een trip naar het Zwarte Woud al een goed idee, maar in deze tijd van het jaar heb je er ook nog sneeuw en Kerstmarkten. Dus hup: op naar de oosterburen.

Weindorf Durbach

In zo’n zes uur ben je met de trein of auto in het Zwarte Woud, het middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland. Wij starten in Durbach, het plaatsje dat door de locals ook wel ‘Weindorf’ wordt genoemd. Wanneer je het dorp nadert, begrijp je waarom: aan alle kanten lachen de druiven- ranken je tegemoet. De wijngaarden worden er al lange tijd van generatie op generatie overgedaan. In totaal kent Durbach honderd fulltime wijnmakers, waarvan de meesten hun druiven naar een coöperatie brengen. Dertien hebben hun eigen wijnmakerij. Je bent daar altijd welkom om wijn te proeven, óók als het nog maar tien uur ’s ochtends is. Op verzoek krijg je dan gewoon een bescheidener glaasje.

Beeld: © Tourist-Info Durbach.

Kasteel Staufenberg

Via het Ortenauer Wijnpad is het vanuit Durbach maar een kleine twee kilometer lopen naar Kasteel Staufenberg. Je kunt er heerlijk eten en genieten van het uitzicht over de wijngaarden. En als deze wandeling naar meer smaakt, zijn er nog veel meer routes: met meer dan 23.000 kilometer aan wandelpaden is het Zwarte Woud een waar wandelparadijs.

Ortenauer wijnpad

Wie de omgeving wil leren kennen, kan een stukje van het Ortenauer Wijnpad lopen. De 120 kilometer lange route van Gernsbach tot Dierburg loopt onder andere door Durbach, wat ook een goed startpunt is. Van de rijen druivenranken, idyllische landweggetjes en het verre uitzicht over de slaperige, ongerepte dorpjes stralen gaat een heerlijke serene rust uit. Slechts af en toe wordt de kalmte verstoord als een boer op een trekker voorbij tuft.

Nussbach Herztal

Een fijne route voor de niet al te geoefende wandelaar is de Nußbacher Ge(h)nuss-Wegle in Oberkirch-Nußbach. Het pad (van tien kilometer) loopt van het hart van het dorp door wijngaarden en het bos. Zo’n wandeling tussen de vele wijnranken door maakt natuurlijk dorstig. Een goede plek om te pauzeren is bij wijnmakerij Herztal, die op de route ligt. Hier serveren ze smakelijke wijnen uit de regio. Spieken op de menukaart kan op de website van Weingut Herztal.

Wein & Heimatmuseum

De locals van het Zwarte Woud zijn trots op hun rijke geschiedenis. In het Wein und Heimatmuseum, gelegen in een voormalig wijnmakerij uit de 18de eeuw in Durbach, leer je meer over het traditionele dorpsleven van vroeger en nu.

Beeld: ©Tourist-information Durbach

Kasteel Schauenburg

Bovenop een heuveltop in Oberkirch ligt kasteel Schauenburg. Dwaal in en rondom de ruïne en geniet van het uitzicht – op heldere dagen kun je zelfs de Franse Vogezen zien.

Beeld: © Stefan Krämer

In de sneeuw

Het Zwarte Woud is erg populair bij wintersporters. Je kunt er skiën en snowboarden en je vindt er talloze langlaufloipes. Er zijn ijs- en rodelbanen, winterwandelpaden of de mogelijkheid om de bergen te verkennen op sneeuwschoenen of tourski’s.

Fietstocht

Naast de vele wijngaarden is het Zwarte Woud ook rijk aan boomgaarden: leuk om een fietstocht te maken tussen de fruitbomen. Van het geoogste fruit worden dranken gemaakt als kersenschnaps en likeur van zwarte bessen of frambozen, die je er ook kunt kopen.

Geigerskopfturm

Aan prachtige panoramapunten in het Zwarte Woud geen gebrek. De uitzichttoren Geigerskopfturm in Oberkirch is een goeie, nog geen kwartier rijden van Durbach. Een lekkere klim, maar dan heb je zicht op het Reindal. Er lopen ook allerlei wandelroutes langs deze toren, dus je kunt er meteen een hike van maken.

Makidan

Meerdere gangen, vriendelijk personeel en heerlijke wijnen: dat is restaurant Makidan in Hotel Ritter. Je kunt kiezen uit 25 gerechten – ook vega(n) – die de sommelier matcht met een van de 450 wijnen die Makidan schenkt. Bestel zeker de short rib: hoewel het menu regelmatig wisselt, pronkt dit succesgerecht al twee jaar op de kaart.

Hummelswälder Hof

Hongerig? Schuif dan aan bij Hummelswälder Hof in Oberkirch. Hier serveren ze (vegetarische) Maultaschen (grote ravioli’s gevuld met gehakt, spinazie en ui) en traditionele Käsespätzle. Beide gerechten vinden hun oorsprong in de deelstaat Baden-Würtemberg, waar ook het Zwarte Woud deel van uitmaakt. En doe je het niet voor de menukaart? Dan is deze plek alleen al om het prachtige uitzicht over de glooiende wijngaarden het bezoeken waard.

Beeld: ©Alexej Ratschinski

Gmeiner Kaffeehaus

Wie is Duitsland is, drinkt geen koffie zonder daar iets lekkers bij te nemen. Bij Gmeiner Kaffeehaus hebben ze echt alles: van pavlova, Linzertorte en macarons tot bonbons, Sachertorte en truffels.

Glühwein

Gek op Glühwein? Dan is december de tijd om af te reizen naar het Zwarte Woud, want daar zijn meer dan 180 kerstmarkten. Met je warme wijn in de ene hand en een Bratwurst in de andere, geniet je optimaal van de Weihnachtsmarkt-sfeer.

Distilleerderij Fies

Het Zwarte Woud is rijk aan pruimen- en kersenbomen en bij distilleerderij Fies weten ze wel raad met de vruchten. In het familiebedrijf – na de Tweede Wereldoorlog gestart door opa en oma, nu gerund door vader en dochter – maken ze vele gins, fruitbrandy’s en -likeuren. Ook brouwen ze er hun eigen Schwarzwälder Kirschwasser, de populaire brandysoort die nodig is om de regio’s beroemde Schwarzwälder Kirschtorte te maken, een lekkernij die je bij verscheidene café’s en Konditoreien in de regio kunt eten.

Andreas Männle

De kunst van het wijnmaken is de Duitsers wel toevertrouwd. Door de zuidelijke ligging vangen druiven in deze regio veel zonlicht, wat ze precies zoet genoeg maakt om goede wijn van te maken. Proef regionale wijnen bij wijnmakerij Andreas Männle, een familiebedrijf waar je de liefde voor het vak in elk slokje proeft. De wijnen wonnen al verscheidene prijzen en in de bijbehorende vinotheek laten ze je aan de hand van je voorkeur verschillende soorten proeven.

Bier bij Die Alm

Een perfect adres voor bier en een fijn diner: bij Die Alm is een Biergarten en bereiden ze gerechten met ingrediënten uit de regio. Ook zeker proeven: de Schwarzwald gin-tonic, met gin én tonic afkomstig uit de regio.

Beeld: ©Hotel-Die-Alm

Centrum Oberkirch

Sla ook het centrum van Oberkirch niet over. Met al die eeuwenoude gebouwen lijkt het net een openluchtmuseum. Neem na het dwalen een luxe lunch of lekker drankje op een van de terrassen aan de Hauptstrasse, want met de meeste zonuren in heel Duitsland lijkt het hier altijd terrasweer.

Beeld: © Hubert Grimmig

Sauna & stoombad

Ook als je wilt ontspannen, zit je goed in het Zwarte Woud. Bij verschillende hotels in de regio kun je gebruikmaken van spafaciliteiten. Hotel Ritter in Durbach is er zo een. Het hotel telt vijf sauna’s en stoombaden. Boek een yogaretreat of een dagje spa of wellness, inclusief ontbijt en lunch.

Waldhotel Grünerbaum

Smakelijk eten, fijne bedden en goeie spabehandelingen: bij Waldhotel Grünerbaum in Oberkirch vind je het allemaal. Begin je dag met een wandeling in de omgeving en geniet daarna van een gezichts- behandeling, peeling of ontspannende massage. Sluit je dag af met een viergangendiner in het sfeervolle restaurant voordat je je terugtrekt in een van de ruime hotelkamers.

©-Waldhotel-Grüner-Baum

Vinotherapie

Je hebt deze regio pas écht beleefd als je de twee hoofdingrediënten – wijn en wellness – met elkaar combineert in de vorm van ‘vinotherapie‘: een behandeling waarbij actieve ingrediënten van de wijnrank geperst tot een warme olie in je lichaam worden gemasseerd. Schouders, rug, bovenbenen en buik krijgen een scrub- en massagebeurt met de aromatische olie en na de behandeling is je huid niet alleen goede stoffen rijker: je voelt je als herboren.

Openingsbeeld: ©Tourist-Info Durbach

Laatste nieuws